Staračke pjege predstavljaju promjene na koži koje se pojavljuju kod svakog s godinama, a javljaju se najčešće na dijelovima kože koji su bili najviše izloženi suncu.

Tako se pjege najčešće javljaju na licu, ramenima, rukama, prsima i leđima. U pitanju je ne samo zdravstveni problem, već i estetski jer ove pjege znaju biti jako neugodne za mnoge ljude, jer se one direktno povezuju sa starenjem. Hiperpigmentacija se javlja zbog uvećane i neujednačene proizvodnje melanina u koži, a uzroci za ovu pojavu mogu da budu neke hormalne promjene ili eventualno dolaženje u kontakt sa nekim specifičnim hemikalijama.

Inače, ove pjege se javljaju na mjestima na kojim su melanociti najosjetljivi na UV zrake, zbog čega se one i javljaju najčešće na licu. One dosta često utiču negativno na pojedinca, naročito na njihovo samopouzdanje jer se te fleke kao što smo konstatovali javljaju najčešće na vidljivim mjestima, a to se odmah poistovjećuje sa starenjem ili sa nekom bolešću. Sa srećom, postoji način da se eliminišu odnosno barem ublaže ove pjege, a za to morate koristiti dva jednostavna sastojka koja sigurno imate već u svojim domovima, a u pitanju su sirće i luk i to treba koristiti ovako.

Isijecite glavicu svježeg luka na kockice i ubacite i sameljite u blenderu. Potom dodajte sirće i sve dobro izmješajte dok smjesa ne postane glatka. Kada ste to postigli uzmite pamučnu vatu i natopite je dobro u tu smjesu i onda je lagano nanesite na areale kože gdje su vam se pojavile pjege. Potrebno je to raditi mjesec dana svaki dan, a prvi rezultati bi trebali biti vidljivi nakon samo par dana.