Mnogobrojna istraživanja koja su sprovedena bavila su se ispitivanjem značaja jogurta i sira u svakodnevnoj ishrani i ona su pokazala da su ove dvije namirnice povezane sa smanjenim rizikom od dobijanja dijabetesa.

Najnovije studije koje su sprovedene ukazuju na to koja je zapravo najbolja dijagnostika kad je u pitanju provjera zdravlja pluća i kako se ona mogu zaštititi od degenerativnih promjena.

Istraživači sa univerziteta u Lidsu i Eksteru, u Velikoj Britaniji, ustanovili su da rendgenske snimke nisu uopštena pouzdana metoda kako bi se mogao dijagnosticirati kaancer pluća. Ovaj način dijagnostike, statistički je dokazano, kod skoro 25% pacijenata ne može registrovati nikakve maligne promjene na plućima. Precizno je izračunato da tu – mor ne mogu registrovati ni rendgenski iks zraci kod 23% pacijanata.

Ovaj zaključak donešen je na osnovu analize 21 istraživanja sa uključenih preko 1.000 pacijenata. Britanski naučnici toplo savjetuju da rendgen treba biti otpisan kao prva i najčešće korištena metoda koja se koristi s ciljem otkrivanja kaancera pluća.

Umjesto toga trebao bi se upotrijebiti skener. Istraživanje naučnika sa univerzitetskog medicinskog centra u Nešvilu pokazalo je recimo da se rizik od oboljenja smanjuje ispijanjem čaše jogurta na dan i to za čak 20%. Ako se jedu pored toga i namirnice bogate dijetalnim vlaknima, onda se rizik smanjuje za čak 30%.

Istraživanjem se pokazalo da sojevi bakterija koje sadrži jogurt, imaju antizapaljenski i zaštitni učinak, a to sprječava razvoj kaancerogenih ćelija. I probiotske i prebiotske kulture koje sadrži jogurt, jačaju imunitet i poboljšavaju rad digestivnog sistema.

Opširnije o ovome možete pročitati OVDJE 

Izvor: Balkanlifetoday

Preporučujemo
Loading..