Novo

Sačuvajte VID: Rešite se loših navika koje mogu trajno da naruše zdravlje vaših OČIJU

Danas se bavimo jednom temom, tačnije problemom, za koji vjerujemo da se većina vas susrela. Mnogo je ljudi koji imaju problema sa vidom, a gubitak vida može da se javi iz mnogo razloga, a većina nas upravo kada je u pitanju zdravlje očiju, na to ne obraća pažnju sve dok se ne suoče sa problemom, ali nažalost kada to primjetite, tada već možda može da bude kasno kako bi se stanje popravilo.

Naučili smo da je prevencija u mnogim segmentima rješenje svakog problema, tako je isto i sa zdravljem očiju, o kojem treba da se vodi računa, isto tako jednako kako se brinemo i o zdravlju naših drugih organa. Vid možemo sačuvati na brojne načine, unosom namirnica, vođenjem zdravog načina života i mnogo toga, a upravo ćemo u nastavku da pišemo o tome, i da vam donesemo nekoliko savjeta kako da očuvate zdravlje svojih očiju i da ne dođete u situaciju da morate da nosite naočale ili sočiva. Neke od namirnica koje su jako dobre jeste povećan unos namirnica koje sadrže karotenoide, omega 3 masne kiseline, vitamine A, C i E kao što su šargarepa, kelj, losos, i druge.

Međutim i pored navedenih namirnica ne bi bilo loše da svako od nas povede računa i o nekim navikama koje mogu da naruše zdravlje očiju. Prvi na spisku jeste dijabetes koji je možda i vodeći uzrok sljepila kod odraslih, zbog čega je posebno važno povesti računa o nivou šećera u krvi. Dijabetes može da dovede do brojnih oboljenja, kao što su dijabetička retinopatija ili makularni edem, katarakta i glaukom, pa ukoliko bolujete od dijabetesa, vaš vid onda možete da sačuvate sa dosta zdravijom ishranom, održavanjem tjelesne težine, kao i redovnim kontrolama kod ljekara. Ostatak teksta pročitajte ovde.

This undated image recived by AFP on Septemner 8, 2021, courtesy of Ray-Ban and Facebook, shows a model wearing smart glasses by Facebook and Ray Ban. Facebook and iconic eyewear brand Ray-Ban launched their new smart glasses, the latest effort in a tricky, niche market but which the social media giant sees as a step toward its future. The “Ray-Ban Stories” shades can take pictures and video upon the wearer’s voice commands, and the frames can connect wirelessly to Facebook’s platform through an app.,Image: 631245860, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT “AFP PHOTO / Ray-Ban and Facebook” – NO MARKETING – NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS, ***
HANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia’s services only. * Handling Fee Only
***, Model Release: no, Credit line: Handout / AFP / Profimedia