Zaista je frustirajuće kada vaš bijeli veš nakon pranja poprimi nježno roze boju ili  kada vaše tamno ili crno rublje izblijedi i izgubi svoju prvobitnu boju. Poslušajte neki od naših savjeta kako da zaštitite vašu garderoba i tako održite intenzitet boja i izgled kao da je odjeća tek kupljena.

1. Crni biber

Vaša odjeća često ne bude potpuno isprana i na njoj ostanu tragovi sapunice. Iz tog razloga ona brže blijedi. To možete spriječiti dodavanjem bibera prilikom pranja. Kašičicu mljevenog crnog bibIera stavite direktno u mašinu, a ne u odeljak za deterdžent i uključite hladno pranje. Biber će zaštiti vašu odjeću jer deluje kao šmirgla i uklanja ostatke sapunice sa odjeće.

2. So

Dodavanjem nekoliko kašičica soli u mašinu za pranje veša, dobit ćete isti efekat. So će spriječiti ljepljenje sapunice na odjeći, pa će ona trajati duže i blistavije.

3. Sirće

Sirće je, takođe, idealno sredstvo za uklanjanje štetnih ostataka sapuna na odjći, a istovremenom izbjeljuje vašu bijelu odjeću. Za sirće mnogo kažu da djeluje kao prirodni omekšivač, samo jedna šolja prilikom pranja veša, čini čuda.

4. Limun

Kao alternativu, za veoma slične efekte možete koristiti sok od limuna. Ovaj prirodni sastojak vratit če puni sjaj čak i najbljeđoj odjeći.

5. Kafa

Naravno, ostaje pitanje šta da radimo sa tamnom odjećom. Pokušajte da koristite kafu ili crni čaj kao sredstvo za prirodno bojenje tamne odjeće. Dvije šolje kuhane kafe ili crnog čaja sipajte direktno u mašinu (ne u pregradu za deterdžent) i već nakon prvog pranja rezultati će biti vidljivi.

Isprobajte neki od naših savjeta i sami odlučite koji najbolje djeluje. Prednost je što sve sastojke imamo u kući ili ih možemo nabaviti za male novce.

Preporučujemo
Loading..