Raak grlića materice je, statistički, druga najčešća bolest kod žena, odmah nakon kacinoma dojke.

Negativna stvar kod ove bolesti je što nema nekih specifičnih karakterističnih simptoma, a najsigurniji način detekcije ove bolesti je redovno pregledavanje kod ljekara, što omogućava otkrivanje raaka u njegovoj ranoj fazi i samim tim veoma uspješno liječenje.

Heder Keating riješila je da upozori i savjetuje žene širom svijeta da redovno odlaze na pregleda kod ginekologa, a takođe je svoju priču podijelila na svim društvenim mrežama. Imala je svega 24 godine kada je dobila raak grlića materice, i uočila je to kada je išla na pregled, jer je primetila da veoma često krvari između dva menstrualna ciklusa, čak i nakon intimnog odnosa.

Nakon obavljenog pregleda ljekar joj je ipak rekao da je sve uredu i potvrdio da to nije ništa opasno i da je za neke žene to potpuno sasvim normalno i da će doći ponovo za godinu dana, jer u dobi od 24 godine nema pravo na besplatne preglede, što je u Irskoj ipak sasvim normalno.

Ona plaćanje pregleda sebi nije mogla da priušti jer je ona bio socijalni slučaj i bila je na birou. Krvarenje se, međutim, nastavilo i toliko je duboko u nekim situacijama bilo da je Heder postala čak i anemična, te je završila u bolnici gdje su je temeljno pregledali i na kraju otkrili da ima raak grlića materice.

Ali ova priča je ipak imala srećan kraj jer je poslije operacije i terapije ostala živa, ali je željela da to iskustvo podijeli sa svima, upozoravajući sve žene na važnost redovnih ginekoloških pregleda i na to da to moraju to baš redovno da rade i to ponekad je potrebno tražiti drugo, pa čak i treće stručno mišljenje nekih doktora, a ne oslanjati se samo na mišljenje jednog, koje možda nije tačno.

Preporučujemo