Od jeseni kroz pilot projekte u Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Užicu, atletika se planira raditi sa školskom decom od prvog do četvrtog razreda. Atletika će biti uvedena kao zaseban i obavezan predmet.

Atletski savez Srbije (ASS), Ministarstvo obrazovanja i Srpska federacija profesora fizičkog vaspitanja i sporta potpisali su jučer tokom dana sporazum po kojem se atletika, kao osnovni sport, vraća u osnovne škole.

Protokolom, koji su predsjednik ASS-a Veselin Jevrosimović, ministar obrazovanja Mladen Šarčević i profesor Milan Stošić, potpisali jučer predviđeno je da od jeseni ove godine, kroz pilot projekte u Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Užicu, atletika bude među obaveznim predmetima za školsku djecu iz prvi do četvrti razred.

“Prije 2 godine inicijativa je pokrenuta u neformalnom razgovoru s ministrom Šarčevićem kako bismo vratili osnovne sportove u škole i započeli atletiku. Ovo je sjajan dan za atletiku, zadatak je obučiti nastavno osoblje, 600 profesora, do Svjetskog prvenstva u zatvorenom 2022. u Beogradu” – rekao je Jevrosimović.

Ministar Šarčević naglasio je da je to jedna od metoda razvoja sporta među školskom djecom, a sve je to zapravo dio strategije za razvoj obrazovanja do 2030. godine.

“Djeca će imati priliku baviti se sportom, biti zdravija, a atletika kao bazni sport zaslužuje biti dio ovog programa. Cilj je sada osmisliti sportska dvorišta, imati staze za trčanje, zaletišta za bacačke discipline, za skakačke discipline i ostalo. Imamo već jednu sličnu suradnju s nekim drugim savezima. Regulirane zemlje se s tim detaljno bave već jako dugo, a Srbija to sada započinje, a sve uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije.” – naglasio je Šarčević.

Međutim, mnogi roditelji su najavili proteste jer su protiv da se njihova djeca fizički i zdravstveno na taj način opterećuju. Razlog zbog čega se najviše ne slažu sa ovom odlukom je da će veliki broj djece dobiti srčana probleme od prevelikog napora koji će biti uložen u nadi za ostavljanjem dobrog utiska, dobijanja dobre ocjene i generalno ostavljanja dobre slike među društvom.

Preporučujemo