Zdravlje

RODITELJI KOJI LJUBE SVOJU DJECU SU POREMEĆENI: Doktori poslali jasno upozorenje, TO JE BOLEST – Evo kakvo dijete zapravo odgajate

Nismo mogli ni da pretpostavimo kada smo čuli koliko stvari može da našteti zdravlju našeg djeteta. Jedna od najnovijih stvari koje su otkrivene je ljubljenje djeteta u usta.

Dosta roditelja voli praktikovati to, te ne vidi ništa čudno u svemu tome, ali doktori se ipak ne slažu sa tim. Oni, naime, imaju jedan veoma jak argument protiv toga, a istraživanje koje je sprovedeno nedavno potvrdilo je taj argument.

U pomenutom istraživanju učestvovalo je 313 mama i njihove djece, a na kraju se ispostavilo da se ljubljenjem djeteta u usta ugrožava njegovo zdravlje.

Pojedini stomatolozi su čak naglasili kako se ovako može putem sline transferisati ogroman broj bakterija iz usta roditelja u usta djeteta, te tako mogu da nastanu problemi kao što su karijes, ali i neki drugi problemi koji se mogu vezati za generalno zdravlje usta i grla djeteta.

Isto tako, istraživanje je dokazalo da se dosta zdravstvenih problema razvija s godinama, odnosno da djeca koju su roditelji ljubili u usta kao male, mogu u adolescenciji imati zdravstvene probleme. Pored ljubljenja u usta, potrebno je izbjegavati još jednu bolesnu praksu a to je “brisanje” duda, tako što ćete je polizati ili recimo isto to uraditi sa priborom za jelo sa kojom hranite vaše dijete. Karijes je ovdje najmanji problem koji se može javiti.

Pored toga, lako se može prenijeti i virus herpes, ali i mnoge druge bolesti, zbog čega je doktor Michael Chong imao nešto da kaže i da uputi roditeljima koji imaju ovu poremećenu praksu:

“Obavezno je potrebno izbjegavati isprobavanje dječije hrane, te puhanje u isto kako bi se ona brže ohladila. Isto tako je potrebno redovno održavati higijenu usne šupljine, kako vaše tako i djeteta, te ići na redovne preglede kod stomatologa. Trebate znati, dragi roditelji, da je vaš imunitet mnogo drugačiji i puno jači od djetetovog, zbog čega se ovakvih kontaktom mogu prenijeti neke bakterije sa kojim se diječiji organizam ne može tako lako izboriti.”