Čukalj je izraslina na zglobu odma pored nožnog palca. Nenormalna pojava koja zna biti jako bolna i estetski veoma ružna. Čukalj se javlja zbog brojnih razloga, no njegovo uklanjanje nije samo operacija kako to svi misle, nego jedna djelotvorna biljka imena gavez. 

Čukalj nastaje zbog brojnih razloga, a najčešće zbog tijesne i neudbne obuće. Nadalje, može nastati zbog genetske predispozicije koju nosimo od roditelja, preopterećenja na stopalo ili zdravstvenog stanja, kao što je artritis. Oni težislučajevi ove bolne pojave završe na operacijskom stolu, kod koje je uspješnost izlječenja tek nešto oko 20 %.

 

cukljevi

Biljka po imenu gavez jedina je koja dokazano djeluje u borbi protiv ove neugodne pojave. Gavez sadrži karotin, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole, eterično ulje, međutim najvažniji njegov sastojak je alantoin. Alantoin je aktivna prirodna tvar koja potiče i pospješuje rast stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu.

Zbog tog je sastojka gavez jedan od najboljih lijekova za zacjeljivanje vanjskih i unutarnjih rana, preloma, oteklina, posjekotina, ogrebotina, modrica, i krvarenja. Također koristi se i kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva. Oblozi gaveza su djelotvorni kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma te kod upale kostiju, piše ‘alternativazavas’.

Gavez je jedina poznata biljka koja liječi i uklanja čukljeve – deformacije kosti palca, za koje moderna medicina nema nikakva rješenja osim bolne operacije, a koja nije garancija da će riješiti ovaj neugodni problem. Liječenje mašću i tinkturama gaveza može trajati i do godinu dana, ali potrebno je biti mnogo uporan i strpljiv jer će se na kraju sigurno isplatiti.

gavez

Od biljke gaveza se pripremaju čaj, obloge, kupke, mast, tinktura i biljne kapi. Važna napomene – proizvodi od ove biljke ne smiju se držati u metalnim posudama.

Oblog od gaveza su veoma učinkovite. Sve što je potrebno je pomiješati nekoliko kašika osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Namažite pastu na platno i stavite je na ranu, a obloge mijenjajte svaka dva do četiri sata.

Mast od gaveza učinkovita je kod ljudi i kod životinja pod uslovom da je primijenite odmah kod svježe rane, sprječava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka.

 

box13-img5