Biljka čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je zaista poznata po svojim ljekovitim svojstvima, iako podatak da se naziva “oleander” nije točan. Oleander je potpuno drugačija biljka (Nerium oleander), koja zapravo sadrži toksične spojeve i nije sigurna za oralnu ili kožnu upotrebu. Čuvarkuća je popularna zbog svoje sposobnosti da ublaži razne kožne tegobe.Komorač (Foeniculum vulgare) također ima svoje ljekovite osobine, posebno kada je riječ o ublažavanju upala i borbi protiv infekcija.

Ova biljka se tradicionalno koristi za tretiranje različitih problema, uključujući kožne iritacije, opekotine i bolove u uhu. Međutim, važno je napomenuti da se prirodni lijekovi, uključujući biljke, trebaju koristiti s pažnjom i po preporuci stručnjaka.Naime kako nam je i poznato izrada mehlema od lišća komorača i meda je zanimljiva ideja, ali važno je uzeti u obzir da prirodni lijekovi mogu imati različite efekte na različite ljude, te da individualne reakcije mogu varirati. Savjetovanje s liječnikom prije upotrebe ovakvih pripravaka je mudar korak, kako bi se osiguralo da nema potencijalnih nuspojava ili interakcija s postojećim zdravstvenim stanjima ili lijekovima.

Također, važno je napomenuti da informacije i savjeti o korištenju prirodnih lijekova uvijek trebaju potjecati od pouzdanih izvora i stručnjaka u području botanike, fitoterapije ili medicine.Važno je napomenuti da prirodni lijekovi poput ovih biljaka, iako često korisni, također mogu imati nuspojave ili interakcije s drugim lijekovima. Prije nego što započnete bilo koji tretman s prirodnim biljkama, uvijek je najbolje konzultirati se sa stručnjakom za zdravstvenu skrb, kao što je ljekar ili fitoterapeut, kako biste dobili prave smjernice i sigurno koristili ove biljke u terapijske svrhe.