Nije prošao nijedan dan a da nismo ostavili nekoga iz svijeta zabave, glume ili pozorišta pod zemljom. Velikani odlaze. Jedan po jedan, napuštaju nas i odlaze na onaj svijet. Ovoga puta bit ćemo ožalošćeni odlaskom velike glumice Jelice Vojinović koja nas je svih ovih godina uveseljavala i častila svojom neprikosnovenom glumom.

jelica

Idemo od početka, Jelica Vojinović rođena je bila 23. januara 1935. u Loznici. Nastupala je u Svetozarevu, Nišu, Subotici, Splitu i Šibeniku, a 1985. se pridružila ansamblu Pozorišta Šabac. Za predan rad i trud u umjetničkom segmentu, mnogo je puta bila nagrađivana u svom životu.

S tim ansamblom u kojem je provela većinu svoje vrlo uspješne i bogate karijere ostvarila je ogroman uspjeh. Odigrala je više od osamdeset uloga, veliki raspon žanrova: od komedije, kroz klasičnu dramu, do avangardne drame 20. stoljeća.

Image result for jelica vojinovicNa sceni i daskama koje život znače, Jelica Vojinović podarila je život sljedećim poznatim predstavama: “Ženi koja pita”,  Majci Jevrosimi, , Mili Stojadinović, Lauri iz Strindbergovog komada Otac, “Hasanaginici, Lindi iz “Smrti trgovačkog putnika”, Esmi iz Omera i Merime Jeleni Ćetković, Gini iz Putujućeg pozorišta Šopalović, Katici Bradvici iz Smrtonosne motoristike Ace Popovića.

To su samo neke od njezinih uloga u kastingu, otišli smo dalje s njezinim opusom. Pored toga oživila je i likove Fjokli Ivanovnoj iz Čehovljeve Ženidbe, Simki iz Nušićeve Ožalošćene porodice, Alisi u predstavi Plej Strindbergm, Marti iz Olbijevog dela Ko se boji Virdžinije Vulf, te brojnim princezama, majkama, tetkama, kumama, alapačama, vješticama, bakama i staramajkama, malim ulogama koje glumca čine velikim, prenosi “RTS”.

Image result for jelica vojinovic

Izvor: Nezavisni Portal

Preporučujemo
Loading..