Ove fotografije koje ostavljamo u nastavku snimljene su u gotovo nemogućem trenutku!

Ne znamo ko ih je snimio, ali na jedinstvenim fotografijama i brzini kojom je odgovarao možemo samo priznati. Niže fotografije možete vidjeti u nastavku.

I kako je zapravo započela historiju fotografije? Službeno je 1839. godine Francois Arago objavio da imamo novi izum – fotografiju. Ali, mnogo prije toga, započela je historiju fotografije, kada je izumljena obscura kamere. Obscura kamere može biti bilo koji tamni prostor, bilo da je to kutija za šibicu ili soba.

Dovoljno je da zamračeno područje ne pusti svjetlost, ima rupu koja će biti leća i obojana je crnom bojom. Još je Aristotel spomenuo kameru obscura, koja se može smatrati pretečom fotografske kamere i na čijem principu djeluje svaka i najsuvremenija fotografska kamera.

Nakon Aristotela postoje zapisi da su ga Arapi koristili i u 11. stoljeću, najviše za promatranje zvijezda.

Roger Bacon spomenuo ga je i u 13. stoljeću, a Leonardo Da Vinci u renesansi je detaljno opisao ovaj uređaj koji su slikari otada koristili za postizanje vjernijeg prikaza stvarnosti.

Pogled kroz prozor prva je poznata fotografija u historiji, koju je snimio Joseph Nicephore Niepce 1826. godine. Nije potvrđeno, ali vjeruje se da je takva vrsta fotografije nastala pomoću neke vrste nejasnog kamena, dok je izlaganje trajalo punih 8 sati.

Izvor: ZB

Preporučujemo
Loading..