Novo

Regija na nogama: Svečano otvoren zeleni kontejner – neviđena euforija, ljudi dolaze da se slikaju (VIDEO)

Narod je definitivno skrenuo s pravog puta. To smo danas definitivno dokazali.

Samo se kod nas, u našoj regiji, može od neke trivijalne stvari, nečega što se podrazumijeva, napraviti hit, kič i trend. Neka stvar koju uradite, nešto pored čega se slikate ili ako nešto kažete, bit će te popularni.

Danas je u Kaknju, u Bosni i Hercegovini, bila upriličena manifestacija povodom svečanog otvaranja, odnosno puštanja u funkciju prvog E – kontejnera u, ne samo Bosni i Hercegovini, već i cijeloj regiji. Da, dobro ste pročitali. Manifestacija. Sve je bilo tu, masna, baloni, okupljena publika, svecani govor ponosnog gradonačelnika, novinari i fotoreporteri. Sav kompletan kič na jednom mjestu.

Svečano otvaranje kontejnera namjenjenog za elektronski otpad obilježeno je i na zvaničnoj web stranici Općine Kakanj.

I mada je uvođenje E – kontejnera jedna izuzetvo pozitivna stvar, korak naprijed ka ekološkoj osviještenosti (trenutno smo realno svi u regiji po pitanju ekologije u teškoj nesvijesti), nešto čime pratimo trendove svih vodećih zemalja svijeta, prepustite to našem narodu da od toga svega napravi – cirkus.

Inače, ovaj je kontejner bio postavljen u okviru projekta “Elektronski otpad odvoji. Prirodu osvoji”, a ova je vijest očekivano izazvale brojne podijeljene reakcije na društvenim mrežama. Prvenstveno, svi oni sa iole mozga naveli su kako je pravi istinski crnjak da se u ovoj državi organizuju specijalne manifesticije odnosno ceremonije radi puštanja u rad jednog, doduše malo modernijeg, kontejnera.

Ali, ako se prisjetimo, ovo nije prvi apsurd ove prirode kojem svo svjedočili. Ranije smo već imali čast i privilegiju pratiti ceremonije i manifestacije radi svečanog otvaranja i puštanja u rad pločnika, stubova ulične rasvjete, semafora, fontana, spomenika, grobalja, nadvožnjaka, asfaltirani dijelova ceste i slično, što naravno nema apsolutno nikakve veze sa činjenicom da su se sve te manifestacije dešavala nekoliko dana ili sedmica uoči izbora. Čista koecidencija.

Uglavnom, cilj čitavog projekta jeste zbrinjavanje svih sorti elektronskog otpada, da bi se izbjeglo da isti završi na nekim divljim odlagalištima, negdje u prirodi ili uostalom u kontejnerima koji su predviđeni za ove namjene. Tako ćete imati priliku E – kontejner koristiti za bacanje IT opreme, telekomunikacijskih sredstava i uređanja, alata i svega drugog što radi ili na baterije, na struju ili mora imati utikač.

Treba li pominjati koliko je autobusa iz ne samo BiH, već i cijele regije stiglo u Kakanj samo da bi se “turisti” mogli slikati pored novog kontejnera. Dobrodošli u Zonu Sumraka.