Zanimljivosti

Raskršće od kojeg ljudima PUCA GLAVA! 95% nemaca PADA NA ISPITU zbog toga ko ima prednost ovde? ZNATE LI VI?

Dobro znamo da ste već sigurno navikli da vas mi testiramo sa nekim zagonetkama, pitalicama ili tražimo da riješite neke vrste testova, ali danas smo riješili čitavu priču malo promijeniti.

Ono što svaka živa osoba ponekad pogriješi su situacije u saobraćaju. Dovoljan je samo jedan momenat nepažnje i eto, izazvali ste nesreću.

Zbog toga se uvijek mora biti usredotočen na ovakvim mjestima, jer su raskrižja vrlo nezgodna, naročito kad na njima nema signalizacije, a onda vlada pravi haos. Puno je odlučujućih faktora, gledate uvijek znakove koji se moraju postaviti uokolo, a ukoliko su kojim slučajem srušeni ili jednostavno ne postoje, onda se gleda uvijek na pravilo desne strane. Ali, sada je to naravno vrlo lako reći, ali kad dođe vrijeme kad se ljudi krenu vraćati s posla, tada postoji pravi problem.

Njemački automobilski klub ADAC dao je za primjer ovo raskrižje gdje većina mladih vozača veoma često griješi prilikom polaganja vozačkog ispita. Ovaj autoklub je najveći u Evropi i broji preko 18 miliona članova, od kojih su samo 3 miliona motociklisti. Probajte sada da zamislite ovu situaciju, recimo da ovdje nema nikako semafora i recite nam kako biste se vi snašli na ovom raskrižju? Čisto da bi vas testirali i vidjeli kakav ste zapravo vozač.

Jako dobro pogledajte ovu sliku ispod, a zatim nam u komentarima probajte detaljno napisati ko ovdje ima prvu prednost odnosno kojim redoslijedom će ići vozila na ovoj slici.

Evo odgovora.

Crveni automobil ima prvu prednost, jer i kad prođe kroz križanje, i dalje u traci sa prvenstvom prolaza. Slijedi poslije njega žuti kamion koji je na cesti s pravom prednosti, ali koji je po pitanju desne strane u lošijoj situaciji od crvenog automobila. Posljednji idu plavi, pa na kraju zeleni prolaze kroz ovo raskrižje.