Radovan Karadžić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac koji trenutno trune u zatvoru u Haagu, je uoči Božića odradio ekskluzivni intervju sa portalom “Večernje Novosti”.

U intervjuu je pričao o ratnom vihoru u Bosni i Hercegovini, punoljetstvu nezrelog mira, zatim o korijenima netrpeljivosti Srba i Muslimana,…

Prvi predsjednik Republike Srpske je otkrio i kakav je bio svojevremeno njegov odnos sa Alijom Izetbegovićem, zbog čega je propao historijski dogovor sa SDA, osvijetlio je današnje oblike imperijalizma, a čak je našao vremena i da se bavi Novakom Đokovićem.

“Još malo pa će četvrt vijeka od okončanja rata u Bosni i Hercegovini, i trebalo bi do sada da je sve jasno: I uzroci i posljedice, kao i novi start društava koja su učestvovala u ratu. Da li je to isti mir, ili ipak postoji “naš” mir i “njihov” mir? Ako su oni različiti, a punoljetni, da li su onda i zreli, da li su različitog spola, u ljubavi možda, mogu li se uzeti? Da li to onda bio miran brak, brak dva mira, ili bi nastao pakao?” pitao se Karadžić.

“Čak bi četvrt vijeka bio dovoljan da i ostali narodi steknu zrelo i razložno razmatranje, pa čak i šale i viceve, ali naš mir / mirovi nisu zreli. Zbog čega?

Neko bi rekao zbog bratske bliskosti, Abela i Kaina možda, a neko da mi možemo biti razdvojeni, ali je nevidljiva pupčana vrpca prejaka i nikad neće pući. Nikakva distanca nije dovoljno duga. Takvo traćenje narodnih snaga bi moglo samo da se posmatra sa neke ogromne fizičko – vremenske distance, kao na primjer sa Marsa.” zaključio je Karadžić.

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE

Preporučujemo