U ovom ćemo tekstu malo o starim običajima koji su i danas prisutni u nekim dijelovima Srbije, a koji su bili veoma aktuelni donedavno.

Inače, ovi običaji su prisutni i danas u nekim zabačenijim krajevima države gdje je nivo razumijevanja modernog života na veoma niskim granama. On čak ima i svoje ime, a zove se “snohaćenje” i on datira iz 1878. godine.

Inače, to je bilo široko rasprostranjeno ovim prostorima i praktikovalo se “pod normalno” sve do 1912. godine kada se povuklo Osmanlijsko carstvo. Snohaćenje je od te 1912. pa sve do 1945. godine i kraja Drugog Svjetskog rata bilo potpuno iskorijenjeno. Pomoravlje i regija oko Vranja je najviše bila poznata upravo po ovom bolesnom i poganom običaju, koji se bukvalno praktikovao u svakoj kući koja je imala snahu. Snohaćenje je dakle bio običaj gdje je svekar imao pravo spavati sa snahom, sve dok njegov sin ne sazrije.

Razlog tome je bio jednostavan. Muškarci su se ženili kao mali dječaci i u brak su ulazili sa 10 ili 11 godina, bili su totalno nezreli i nisu bili spremni da imaju odnos sa ženom, zbog čega je običaj bio da tu ulogu preuzme njegov otac, odnosno svekar. Naravno, dešavalo se jako često da snaha zatrudni vrlo brzo, ali se beba pripisivala na “muža”, a ne na svekra, pa je muž istovremeno bio otac i stariji brat toj bebi. Nevjerovatno.

“Imam osjećaj da svi iz jednog sela potiču od istog oca, majke, brata ili sestre” napisao je u Bora Stanković u svojoj knjizi kada se pozabavio ovim običajem.

Preporučujemo