Kod nekih povreda normalno je da se krv zgrči na rane, jer se tako naše tijelo bori da spriječi dalji gubitak krvi i da podstakne zacjeljivanje rana.

Međutim, postoje ljudi koji imaju problem sa prekomjernim zgrušavanjem krvi, što može biti vrlo opasno jer može dovesti do tromboze.

Tada je moguće da se kod osobe pojavi krvni ugrušak, koji vrlo lako može začepiti neke krvne sudove, a to onda dalje može dovesti do ozbiljnih posljedica kao što su recimo srčani i moždani udari.

Da biste znali da imate trombozu, donosimo vam danas nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na to da imate određenih problema sa zgrušavanjem krvi. Najprije, grlobolja i grčevi nogu mogu ukazivati na ovo stanje. Ako dobijete neobjašnjivi kašalj koji nikako da prestane, krvni ugrušci mogu biti razlog tog kašljanja.

Bol u grudima i nedostatak daha mogu ukazivati na pojavu ugrušaka u plućima, a ako imate vrtoglavicu, to može biti i jedan od simptoma koji ukazuju na ugruške krvi.

Kratkoća daha, određeni bolovi pri udisanju i nemogućnost dubokog disanja takođe su neki od čestih simptoma, a oteklina na nogama je još jedan pokazatelj, jer ugrušci krvi sprečavaju normalnu distribuciju kiseonika po cijelom tijelu. Pored ovih ranije pomenutih simptoma, ukoliko vam se na koži pojave crvene fleke, one također mogu biti i jedan od simptoma krvnih ugrušaka.

Ne uzimajte ove simptome zdravo za gotovo, već potražite ljekara da spriječi moguću katastrofu koja se može smatrati srčanim udarom ili moždanim udarom.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.