Tajlandski liječnici otkrili su obećavajući tretman za novi koronavirus.

Liječnici iz bolnice Rajavithi u Bangkoku rekli su nedavno da je drooga koktel lijekova protiv HIV-a i gripe djelovao na nekoliko pacijenata, uključujući ženu s teškim simptomima iz Wuhana, Kina – epicentra izbijanja.

“Ovo nije lijek, ali pacijentovo se stanje uvelike poboljšalo. Od pozitivnih ispitivanja tokom 10 dana pod našom pažnjom, nakon primjene ove kombinacije lijekova, rezultat testa postao je negativan u roku od 48 sati”, rekao je novinarima specijalist za pluća Rajavithi, Kriangska Atipornwanich , prenosi Reuters.

Uspješno liječenje kombiniralo je lijekove protiv HIV-a lopinavir i ritonavir s velikim dozama lijeka protiv gripe oseltamivir. Atipornwanich je rekao da je čuo da liječnici u Kini koriste lijekove protiv HIV-a na pacijentima s koronavirusom.

“Provjerili smo srodne podatke i otkrili smo da su lijekovi protiv gripe djelotvorni na MERS-u pa smo kombinirali obje skupine lijekova”, rekao je, prenosi Bangkok Post.

Žena koja je bila uspješna na liječenju bila je 70-godišnja prema Reutersu, a 71-godišnjakinja prema Bangkok Postu. Prvo je primljena u bolnicu Hua Hin, a zatim je 29. januara prebačena u bolnicu Rajavithi. Simptomi su joj bili jaki, a na virus je testirana pozitivno  prije 10 dana. Ali 48 sati nakon liječenja, to se promijenilo.

“Liječenje, kao i oporavak, su brzi”, rekao je Atipornwanich, prenosi Bangkok Times.

Još jedan pacijent koji je dobio koktel s drooogom poboljšao se, dok je jedan doživio alergijsku reakciju, navodi Reuters. Somsak Akkslim, generalni direktor Odjela za medicinske usluge, rekao je da će se novo liječenje u početku koristiti samo za teške slučajeve.

“Izgledi su dobri, ali moramo napraviti još istraživanja kako bismo utvrdili da li ovo može biti standardni tretman”, rekao je Atipornwanich.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo