Novo

Profesor Voja Perišić savetuje: Domaćice prave OVU grešku sa kiselim kupusom koja ubija najzdraviji deo!

Ove godine zaista smo imali ljeto za pamćenje, i jedno od najtoplijih pa se tako ostvarilo ono što su brojni stručnjaci predviđali, a to je da će ovo ljeto da bude jedno od najtoplijih u poslednjih 50 godina, ako ne i više. Brojimo poslednje tople ljetne dane, iako je poslednjih mjesec dana vrijeme bilo zaista promjenljivo, a jesen nam se polako približava i to između ostalog znači samo jedno, a to je da se približava i vrijeme pravljenja zimnice.

Tako ni jedna domaćica u Srbiji ne može zamisliti zimu bez recimo ajvara, turšije, kiselog kupusa, slatka od raznog voća i još dosta toga, a upravo na ovu temu govorio je poznati gastroenterolog, profesor doktor Vojislav Perišić. On je bio gost na Prvoj televiziji, gdje je on pričao o kiselom kupusu, ajvaru. Tako je on počeo od vitamina C, pa je rekao kako ga pripremanje dugotrajnih proizvoda, poput ajvara potpuno uništava, pa je rekao: “Paprika ima više vitamina C nego limun, grejpfrut ili narandža. Ali on nije stabilan na visokim temperaturama, i ako skuvamo ajvar najveći deo njega će nestati”.

Između ostalog on je rekao i to da je za njega “kralj povrća” kupus bilo da je ukiseljeni ili svježi, pa je dodao: “Rasol od kupusa je najhranljivija tečnost, dobijena fermentacijom apsolutno čudesne biljke. Pa i pijanci uzimaju rasol posle zloupotrebe alkohola, prepun je antioksidanasa, kao i probiotika. Kupus ima mnoštvo dobrih bakterija, odličan je za probavu. Probiotske bakterije možemo dobiti iz biljaka, ili direktno iz zemlje, a kupus ih ima gomilu. Važna je pravilna priprema, domaćice stave nekada previše soli a ona će ubiti bakterije”, rekao je on. Ostatak teksta pročitajte ovde.