Zdravi stil života dat će ženama u prosjeku deset, a muškarcima sedam godina bez bolesti poput raaka, kardiovaskularne bolesti i dijabetesa tipa 2, prenosi BMJ (British Medical Journal).

Preduvjeti za to su: redovita tjelesna aktivnost, apstinencija od pušenja, umjerenost u konzumiranju alkohola, zdrava prehrana i zdrava težina.

Šta znači živjeti zdravo?

Znanstvenici su pitali ispitanike proučavanjem medicinske evidencije 110 000 zdravstvenih radnika tokom više od dvije decenije

Dobro je ako ispunjavaju barem četiri od pet ponuđenih kriterija. Dakle, prestaju li pušiti, jedu li zdravo i uravnoteženo, bave li se umjerenom ili intenzivnom tjelesnom aktivnošću tokom 30 minuta, imaju li indeks tjelesne mase (BMI) između 18,5 i 24,9, i konzumiraju li dnevno ne više od jedne male čaše vina.

Žene u dobi od 50 godina koje su zadovoljile četiri od pet spomenutih kriterija živjele su u prosjeku još 34 godine bez dijagnosticiranog kacinoma, kardiovaskularne bolesti i dijabetesa tipa 2, što znači 10 godina duže od onih koje nisu ispunile nijedan kriterij.

S druge strane, muškarci koji su ispunili četiri od pet ponuđenih kriterija u prosjeku su živjeli još 31 godinu bez gore spomenutih bolesti, što znači 7 godina duže od onih koji ih se nisu pridržavali.

Podaci o razlici između muškaraca i žena povezani su s činjenicom da žene u prosjeku žive duže od muškaraca, prenosi BMJ.

Muškarci koji su pušili više od 15 cigareta dnevno, kao i pretili muškarci i žene (sve s BMI većim od 30) imali su najkraći životni vijek bez nekih od spomenutih bolesti, pokazalo je istraživanje.

Ali, neke su stvari iste za oba spola. Osim što je zdrav način života utjecao na niži rizik od razvoja karinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, također je poboljšao i generalnu stopu preživljavanja u slučajevima kada je i muškarcima i ženama dijagnosticirana bilo koja od ovih bolesti.

Opširnije o ovome OVDJE

Preporučujemo