Zbog aktuelne pandemije koronavirusa koja vlada svijetom mi smo prinuđeni da jako često peremo ruke, pa se zbog toga većina suočava sa crvenilom, peckanjem, svrbežom ili pucanjem kože.

Ma koliko god vi ruke mazali kremama, djeluje vam kao da ih ne možete dovoljno nahraniti da se one oporave.

Jogurt

Ovaj mliječni napitak je fantastičan za zdravlje vaše kože jer on, ne samo da vraća vašoj koži njenu izgubljenu vlago, već i čisti i podstiče skidanje mrtvog suhog sloja što time olakšava regeneraciju kože. Za sve to je zapravo zaslužna mliječna kiselina.

Sve što morate uraditi je da stavite jednu veliku kašiku punomasnog jogurta na svoje ruke, razmažete jogurt ravnomjerno i onda masirate ruke barem 5 minuta. Potom, ostavite da to tako stoji nekih 15 minuta, a ako koža prije toga upije sav jogurt slobodno dodajte još malo. Kada prođe 15 minuta isperite ruke mlakom vodom i ponavljajte ovaj postupak svaki drugi dan, ovisno od stanja vaših ruku.

Zrela banana

Zrela banana vraća vlagu vašoj isušenoj koži, ali pored isto tako reducira bore i čini da vam koža izgleda zategnutije i mlađe. Izmiksajte pola jedne zrelije banane (ili jednu cijelu ovisno od stanja vaših ruku) i onda tom kremom namažite svoje ruke i ostavite da stoji pola sata. Potom isperite toplom vodom, dobro osušite ruke i onda nanesite neku hidratantnu kremu.

Med

Med spada među najkorisnije namirnice kada je u pitanju borba protiv ispucalih ruku jer med vraća koži njenu vlagu, te sadrži antioksidanse u sebi koji su veoma važni za zdravlje vaše kože.

Sve što morate uraditi je da nanesete jedan veoma tanak sloj meda na ruke i da ostavite da stoji 15 minuta, pa da potom isperete ruke mlakom vodom i dobro ih osušite. Ponavljajte ovo dva puta dnevno kako bi imali bolje rezultate.