Vježbati svoje tijelo je jako važno, to svi znamo. Ali postavlja se pitanje često kada treba raditi vježbe za istezanje-prije ili poslije napornog ciklusa vježbi?

Stručnjaci savjetuju da se vježbe istezanja urade i odmah nakon početnog zagrijavanja kao i poslije vježbanja kako bi se mišići što bolje pripremili i opustili. Naravno,vrste istezanja i njihovo vrijeme zavise i od vrste sporta, nije isto istezanje za trkače na duže staze, za fudbalere ili za one na aerobiku.

Ali ne rade vježbe za istezanje samo oni koji treniraju. Za sve one se bave nekim poslom u kojem moraju duže vrijeme da sjede za radnim stolom ili kompjuterom potrebno je ,s vremena na vrijeme, ustati od stola i odratiti par vježbi istezanja.

Osim toga, ujutro nakon ustajanja možete da radite vježbe za istezanje jer će se tako vaše tijelo polahko probuditi i bit će spremno da početak dana i za dnevne aktivnosti.

U sljedećem videu možete vidjeti tri jednostavne vježbe koje su dobre za istezanje vašeg tijela. Ove vježbe preporučujemo svima onima koji cijeli dan provedu na poslu u sjedećem položaju, ili studentima, ili za sve one koji žele da se nakon spavanja dobro razbude i da tako budu spremniji za dnevne izazove.

Ali za pravilan rad treba znati i koliko puta ponoviti neku vježbu odnosno koliko dugo je ponavljati. Preporuka je da se svaka vježba radi od deset do šezdeset sekundi i pri tome je jako važno kako dišemo. Fizička aktivnost je svima preporučljiva, potrebno je malo kako bi našem tijelu pomogli da bolje funkcioniše a onda se bolje osjećamao ,ne samo fizički nego smo i mentalno stabilniji

Preporučujemo