Prema mišljenju relevntnih stručnjaka, koji svakodnevno prate razvoj koronavirusa, očekuje se u većem dijelu Evrope sljedeće naglo povećanje broja slučajeva u narednoj sedmici.

To bi značilo da bi se scenario iz Italije mogao dogoditi širom kontinenta.
Epidemiolozi, koji prate konstantno ponašanje virusa i njegovo djelovanje, na osnovu matematičkih modela, pokazuju oštru putanju zaraze u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i u Španiji.

U velikom broju zemalja je proglašeno vanredno stanje. Na institute Robert Koch u Njemačkoj su mišljenja da je neophodno uvođenje rigoroznih mjera kako bi se izbjegao scenario Italije. Situacija se pogoršava i u SAD, zbog smanjenja zaraze i mogućnosti prenošenja danas su u Njujorku bile skoro puste ulice. Za grad za koji kažu da nikad ne spava ovo je potpuno neobična situacija.

Na britanskom otoku se takođe pogoršava situacija, stručnjaci kažu da otočani kasne sa mjerama pune dvije sedmice iza Italije. Kraljica Engleske se već povukla iz Bakinhemske palace u ljetnjikovac.

Također su stručnjaci u strahu da je trenutni broj oboljelih netačan i da je broj zaraženih daleko veći. Profesor sa univerziteta Humbolt u Berlinu, Dirk Brokman je mišljenja da , ukoliko se infekcija ne bude kontrolisala, postoji velika šansa da se na dnevnoj bazi udvostruči broj ljudi koji su zaraženi, a oni mogu, prema statistici, da prenesu bolest na 2,5 osobe sa kojima su direktno ili indirektno u kontaktu.

Situacija je u svakom slučaju alarmantna, ali ipak – stručnjaci iz svih dijelova svijeta nas ubjeđuju da je sve pod kontrolom još uvijek, da se virus može pobijediti i da će ubrzo u većini zemalja proći krizni period.

Preporučujemo