U današnjem životu, kada vrijeme brzo napreduje, ostalo nam je vrlo malo vremena da se posvetimo kućnim poslovima.

Ono što obično radimo je da kupimo neko sredstvo za čišćenje, ali problem predstavljaju sastojci koji negativno utiču na ljudsko tijelo, iako su uspješni u čišćenju.

Srećom, postoji recept kako da sami stvorimo nešto što je efikasno i manje štetno za ljudsko zdravlje i za naš organizam.

Potrebno su vam sljedeći sastojci:

– jedna šolja vode

– 1/4 šolje alkoholnog sirćeta

– 2 kašike maslinovog ulja

– 10 do 15 kapi esencijalnog ulja

– sirće – univerzalno sredstvo za čišćenje

– maslinovo ulje – neće dozvoliti da se prašina sakuplja tako lako

– esencijalno ulje limunske trave – ima antibakterijska svojstva, odbija insekte, divno miriše.

Priprema je kako slijedi:

Morate da pomješate sve sastojke u praznoj špric bočici ili u sprej – bocu. Nakon toga bocu dobro protresti prije upotrebe. Naprščite ovu tečnost na površinu za brisanje ili krpu, a zatim obrišite površinu koju želite.

Zahvaljujući ovom izuzetno moćnom, sasvim prirodnom sredstvu, tri puta rjeđe ćete obrisati prašinu i nećete uništiti svoje zdravlje koje bi bilo narušeno hemijskim supstancama.

Pored ovog recepta, postoji još jedan koji je isključivo za upotrebu za drvene površine.

Da spriječite prikupljanje prašine, pomješajte kašičicu sirćeta i glicerina i obrišite sav svoj nameštaj ovom tečnošću.

Najčešće mrlje na drvenim stolovima su krugovi koji ostaju od čaša i tanjira koje ćete očistiti nanošenjem mešavine ulja i soli na tragove, a nakon nekoliko minuta obrišite to sve pamučnom krpom. Krugovi se takođe mogu očistiti vrlo lako mješavinom čajne kašike pepela i majoneza.

Jedno od daleko najučinkovitijih sredstava za čišćenje i održavanje drvenog nameštaja je maslinovo ulje. Pomiješajte jednake dijelove maslinovog ulja i tople vode, namočite pamučnu krpu u tu smjesu i očistite namještaj.

Preporučujemo