Prašina u stanu me izluđivala, a onda mi je svekrva dala odličan recept: Sad čistim kuću trostruku rjeđe a sve blista! – Pozitiv Media
Savjeti

Prašina u stanu me izluđivala, a onda mi je svekrva dala odličan recept: Sad čistim kuću trostruku rjeđe a sve blista!

U ovo današnje vrijeme, kada je sve postalo tako ubrzano i dinamično, ostalo je jako malo vremena, nekima i nikako, da se posvetimo kući i kućanskim poslovima.

Ono što najčešće radimo svodi se na kupovinu dezinfekcijskih sredstava i preparata za čišćenje, ali najveći problem ovdje su sastojci koji kreiraju negativan uticaj na ljudsko tijelo, nebitno koliko stručni bili u čišćenju. Srećom, postoji dobar recept kako da sopstvenim rukama napravimo sami svoj preparat za čišćenje koje je jednako efikasno, ali i znatno manje štetno za naše tijelo.

Sve što vam je potrebno jeste:

  • jedna šolja vode
  • 1/4 šolje alkoholnog sirćeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 10 – 15 kapi eteričnog ulja po izboru

Svi znamo da je sirće zapravo univerzalno sredstvo za čišćenje i korištenjem sirćeta u kombinaciji sa maslinovim uljem može spriječiti nakupljanje prašine, a eterična ulja istovremeno imaju antibakterijsko dejstvo i pritome daju lijep miris.

Evo kako se priprema. Sve ove sastojke treba smiksati u jednoj posudi i onda nasuti u sprej bocu, onu koja se obično koristi za čišćenje prozora. Potom tu bočicu dobro protresti i obavezno opet prije svake upotrebe da bi se osiguralo sjedinjenje svih sastojaka.

Poprskajte tečnost po željenoj površini koju želite da očistite ili stavite na krpu, a onda potom obrišite površinu. Zahvaljujući ovom miksu obrisat ćete prašinu mnogo brže nego inače, i nećete morati tako često da je brišete. Istovremeno nećete uništiti svoje zdravlje koje lako možete oštetiti vas i vaše zdravlje.

Istovremeno, postoji i jedan veoma zanimljiv recept koji je namijenjen isključivo za brisanje drvenih površina. Kako biste na tim mjestima spriječili akumulaciju prašine, pomiješajte jednu kašiku sirćeta i glicerina a onda obrišite pod i svoj namještaj ovom smjesom. Jedna od najučestalijih fleka na drvenim stolovima svakako su prstenovi za čaše koji se mogu očistiti stavljanjem kombinacije ulja i soli na tragove i onda brisanjem nekom pamučnom krpom kroz par minuta.