Ako je suditi po podacima i procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), stopa smrtnosti onih koji su se zarazili koronavirusom za sada je nešto malo veća od 2%. Poređenja radi, obična gripa ima smrtnost od 1% u svijetu. 

To znači da će 1% stanovništva u svijetu umrijeti od gripe. Prošle godine je na našem kontinentu od gripe preminulo preko 65.000 osoba.

Pored standardnih simptoma (temperatura, rinitis, kašljanje…) sličnost koronavirusa i gripe je svakako zaraznost. I pacijent koji boluje od najobičnijeg gripa i onaj koji oboli od posljedica koronavirusa zaraziće u prosjeku dva ipo čovjeka, dokazala su istraživanja.

Mnogo teže i mnogo sporije širio se veoma opasni MERS, odnosno “bliskoistočni respiratorni sindrom” – gdje je jedan oboljeli zarazivao “0,75 osoba”. Ova smrtonosna bolest disajnih puteva ima enormno visoku stopu smrtnosti – čak 34,5 %, ali od nje je u periodu od 2012. do stavljanja pod kontrolu 2019. godine oboljelo svega 2.499 osoba, što je neuporedivo manje nego od koronavirusa.

U pitanju je virus koji svi znamo kao ptičiji grip, s obzirom da je otkriveno da ova životinjica ima antitijela za MERS, ali još uvijek nije naučno dokazano kako je ova bolest prešla na čovjeka.

Daleko više ljudi u svojoj blizini će inficirati oni koji su oboljeli od varičela (7 osoba) i ospica (15 osoba), nego onaj ko ima koronavirus.

Ali, za razliku od ranije navedenih bolesti, koronavirus je trenutno briga broj jedan u cijelom svijetu i mnogi se pitaju šta treba da se desi da bi se zaustavila ova kritična situacija.

Preporučujemo