Veoma je bitno da se posvetite svom djetetu, da ga vaspitate i posvetite mu dovoljno vremena u toku njegovog odrastanja. Psiholozi ga često nazivaju pravilo od tri minute, a sigurno da van može dosta pomoći.

Evo kako ono zapravo funkcioniše: Trebate provesti barem 3 minuta grleći svoje dijete i pričajući s njim o svakodnevnici. Trebate naći vremena za svoje dijete i pričati o onome što mu se dešava, tako da svakodnevno budete upućeni u dešavanja u njegovom životu. Ne dozvolite da vaše dijete krije stvari od vas jer e boji vaše reakcije ili se jednostavno ne osjeća dovoljno blisko sa vama da vam može otkriti neke svoje tajne i probleme.

Interesujte se za dešavanja, razumite problem koji vaše dijete ima, razgovarajte o tome i dajte mu savjet, pohvalite ga, kritikujte ga, ali samo ga nemojte ignorisati. Dijete se neće samo od sebe vaspitati, to trebate vi uraditi. Većina roditelja puno radi i posvećena je poslu, to ne treba da bude izgovor zašto ne provodite vrijeme sa svojom djecom. Svakako da trebate raditi, ali posao nije najbitniji.

Potrudite se da svaki dan odvojite dio vašeg vremena koje ćete provesti sa djetetom. Pravilo koje smo naveli se zove pravilo 3 minute, ali to ne znači da samo 3 minute dnevno trebate provoditi sa njim. Ne, to vam je samo jedna smjernica za bolje vaspitanje i razumjevanje vašeg djeteta.