Savjeti

POZNATI KUHAR OTKRIO RECEPT ZA DOMAĆI HLJEB: Hrskav spolja, unutra MEKAN KAO DUŠA, bolji niste jeli (RECEPT)

Mada danas u pekarama i supermarketima možemo da nađemo sve moguće vrste hljeba, onom domaćem koji pripremite sami ipak nema premca.

Postoji puno recepata i načina za pravljenje hljeba, ovisno o regiji, pa u nekim zemljama imamo beskvasni hljeb, dok u drugima ljudi pretežno jedu samo lepine.

Danas za vas imamo recept za pravljenje hljeba u jednom od najprestižnijih svjetskih restorana, koji je upravo poznat po ovom hljebu. Glavna karakteristika svakog dobrog hljeba jeste da je hrskav izvana, a veoma mekan iznutra, a da biste to postigli, samo slijedite upute koje imamo za vas danas. Od sastojaka treba vam pola kilograma pšeničnog polubijelog brašna, 10 gr soli, 10 gr, suhog kvasca, malo maslinovog ulja i 370 mililitara hladne vode.

Prije miješanja pripremite sebi svo posuđe koje ćete koristiti i potrebna vam je jedna okrugla zdjela u koju ćete staviti malo ulja i dva lima za pečenje koje ćete da obložite papirom za pečenje. U drugu, suhu posudu treba pomiješati brašno, kvasac i sol, te dodati potom oko tri četvrtine vode i lagano promiješati sve. Kada se tijesto počne lijepiti i napravi se kugla, počnite dodavati ostatak vode.

Potom uzmite mikser i mijesite tijesto cca pet minuta dok ono ne postane sjajno i elastično. Nakon toga premjestite dobiveno tijesto u prethodno pripremljeni nauljeni pleh i pokrijte ga i ostavite oko sat vremena da se udvostruči tijesto. Polako i nježno prebacite tijesto na prethodno pripremljenu i pobrašnjenu radnu površinu i podijelite ga potom na 4 dijela koja ćete rukama oblikovati u duguljasti oblik, a onda ih sve položite na lim za pečenje koji ćete prekriti vrećicom i ostavite još sat vremena da tijesto fino naraste.

Ostalo pročitajte OVDJE.