Prof. Petar Otašević, ugledni srpski liječnik, podijelio je jednostavan način za procjenu stanja srca, ističući važnost brige o zdravlju ovog vitalnog mišića. Prije nego krenete u teretanu, ključno je procijeniti svoje zdravstveno stanje, posebno kardiološkim pregledom koji uključuje mjerenje krvnog tlaka, laboratorijske pretrage, EKG i ultrazvuk srca.Profesor Otašević, specijalist interne medicine s naglaskom na kardiologiju, naglašava da je važno prilagoditi tjelesnu aktivnost osobnim zdravstvenim potrebama, osobito za osobe srednje i starije dobi.

Preporučuje se redovita tjelovježba i izbjegavanje brze hrane i visokih razina masti, šećera i ugljikohidrata.

Iako se redovito vježbanje smatra vitalnim za sve, prof. Otašević ističe da treba paziti na odabir vrste tjelesne aktivnosti i da teretana nije nužno najbolja opcija za svakoga. Preporučuje se najmanje 150 minuta tjelesne aktivnosti tjedno, a to ne mora uključivati samo teretanu, već i aktivnosti poput hodanja, trčanja, biciklizma i drugih, prema savjetu liječnika.Savjetuje se da se obave prethodni pregledi, posebno za osobe srednje dobi koje planiraju početi vježbati, kako bi se utvrdilo je li njihovo srce spremno za takvu aktivnost. Kardiovaskularni pregled, koji uključuje mjerenje krvnog tlaka, laboratorijske pretrage, EKG i ultrazvuk srca, može pomoći u ocjeni sigurnosti vježbanja i pravilnog tempa.

 

Kardio vježbe imaju brojne prednosti, uključujući povećanje potrošnje kalorija i poboljšanje izdržljivosti. Profesor Otašević također savjetuje praćenje broja otkucaja srca tijekom vježbanja i osiguranje da ne pređe maksimalnu granicu, koja se izračunava oduzimanjem dobi od 220. Kako ljudi stare, njihov maksimalni broj otkucaja srca također se smanjuje.Briga o srcu trebala bi biti prioritet za sve, a osobito za one koji planiraju započeti s tjelesnom aktivnošću ili promijeniti svoj režim vježbanja.