Dr. Mehmet Oz, poznat po svom programu detoksikacije i promotivnom piću za čišćenje crijeva, rođen je 11. lipnja 1960. u Clevelandu. Njegov otac Mustafa bio je liječnik u Americi. Dr. Oz je stekao srednjoškolsko obrazovanje u školi Tower Hill u Wilmingtonu i diplomirao je na Sveučilištu Harvard 1982. godine. Postao je poznat kao vješt kardiokirurg, a njegova popularnost proizlazi iz promocije detoksikacije i čišćenja tijela od toksina putem konzumacije vode i zdrave hrane.

Detoksikacija koju predlaže uključuje konzumaciju najmanje četiri čaše vode dnevno uz zdravu prehranu. Tvrdi da to pomaže tijelu da eliminira toksine, ubrzava metabolizam i podržava mršavljenje.

Detoksikacija se također može postići uz pomoć zelenog čaja, koji sadrži antioksidanse koji mogu ubrzati metabolizam za 35 posto.U članku se također ističe važnost održavanja prehrane bogate vlaknima, zdravim masnoćama i visokokvalitetnim proteinima te konzumacija voća i povrća. Održavanje funkcije bubrega ključno je za zdravlje jetre, a unos kalijem bogate hrane, poput banane i rajčice, te dovoljna količina vode pomažu u tome.Dr. Oz također preporučuje konzumaciju sokova od povrća kao tradicionalnu metodu za pročišćavanje jetre. Jedan od takvih sokova može se napraviti od mrkve, cikle, maslačka i radiča.

Detoksikacija i čišćenje tijela od toksina su ključne komponente zdravog načina života, prema dr. Oz-u, a njegovi savjeti i promocija ovih metoda postali su prepoznatljivi diljem svijeta.Održavanje funkcije bubrega također je važno za zdravlje jetre. Preporučuje se unos voća i povrća bogatog kalijem te unos dovoljne količine vode. Detoksikacija jetre također može uključivati povremeno konzumiranje sokova od povrća kao što su mrkva, cikla, maslačak i radič. Dr. Oz naglašava važnost očuvanja zdravlja unutarnjih organa i cjelokupnog organizma.