Pored raznih komercijalnih pasti za zube na koje stalno nailazite, vaše zube jednako efikasno možete njegovati i potpuno prirodno, odnosno sastojcima koji su 100% prirodnog porijekla.

Ovo možete uraditi tako što ćete da napravite sami svoju 100% domaću pastu a zube i to od sastojaka koji su već od ranije dokazani da odlično djeluju na vaše usne, zube i desni, a pritome uništavaju i sve nakupljene bakterije u vašim ustima.

Neki od tih sastojaka koji su najbolje pokazali na ovom polju su definitivno soda bikarbona, prirodna morska so, žalfija, nana, ruzmarin, stevija, limun i zeleni čaj. Sve ove namirnice, zbog svojih korisnih sastava imaju antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, a uz to isto tako i izbjeljuju vaše zube, štite ih od karijesa, osvježavaju dah, umiruju upaljene desni, dezinfikuju čitava usna i uklanjaju sve ružne mrlje sa zuba.

Pasta za zube od mente

Potrebni sastojci:

· Soda bikarbona – dvije kašike

· Svježa nana samlevena – dvije kašike

· Destilovana voda – dvije do tri kašike

· Sok od limuna – jedna kašika

Priprema:

Sastavite sodu bikarbonu sa prethodno samljevenom nanom (mentom) i onda dodajte u to destilovanu vodu i limunov sok, te po želji par kapi eteričnog ulja od nane i onda miksajte dok ne dobijete jednu lijepu homogenu smjesu. Dobivenu pastu obavezno čuvajte u jednoj tamnoj posudi koju treba držati prekrivenom i na nekom hladnom mjestu. Koristeći je tako ona može trajati par dana. Nikako nemojte odjednom praviti ogromne količine obzirom da je ova pasta potpuno prirodna, bez ikakvih aditiva i konzervanasa pa je sklona brzom kvarenju.