Ideja o ostavljanju jedne kašike s mješavinom šećera i vode u dvorištu već se dosta dugo širi internetom i društvenim mrežama.

Djeluje čudno, ali postoji jako dobar razlog za ovo i on bi trebao zapravo natjerati sve nas da uradimo na isto. Pčele su veoma bitna bića za opstanak našeg cijelog planeta, ali tužna i uistinu zabrinjavajuća činjenica je da ti vrijedni insekti već lagano izumiru. Pčele, ako niste to znali, hrane 90 posto svjetske populacije i imaju veoma važan zadatak jer one oprašuju skoro jednu trećinu hrane koju jedemo. Jednostavna kombinacija vode i šećera ojačat će iscrpljenu pčelu i pomoći joj da se potom vrati u svoju košnicu.

Znanstvenici su uočili da se u zadnjih pet godina populacija pčela smanjila za više od jednu trećinu. Kad bi sve pčele izumrle, čovječanstvo bi imalo još svega četiri godine života. Međutim, situacija srećom nije beznadna. Postoji nešto što svako od nas može da uradi, ideja koja se ovih zadnjih nekoliko dana rapidno širi, kako bi se pomoglo preživljavanju pčela, ljudi i same planete Zemlje. Ovo je jedan obični savjet koji mogu svi da primjene: pomiješajte šećer i vodu u jednoj kašiki i ostavite to da stoji u svom dvorištu. U ovo doba godine pčele nerijetko izgledaju kao da umiru ili su već totalno mrtve. Pčele se naravno kao i sva ostala živa bića mogu umoriti i može im ponestati energije za povratak u njihovu košnicu.

Zato košnica nestaje. Jednostavni miks šećera i vode ojačat će iscrpljenu pčelu i pomoći će joj tako da se vrati ona u košnicu, tvrde znanstvenici. Sve što je potrebno da uradite je smiksati dvije kašike bijelog šećera s jednom kašikom vode i tu smjesu treba staviti u toj jednoj kašiki kako bi pčela mogla doprijeti lako do nje. Možete na taj način pomoći pčelama i ljudima da prežive.