Naučnici sa Univerziteta Cambridge su otkrili da zapravo postoje tri soja koronavirusa, a onaj koji trenutno vlada Amerikom je onaj originalni koji je made in China.

Oni su sada uspjeli mapirati genetsku historiju cijele epidemije, počevši od decembra, pa sve do kraja marta, te su došli do otkrića da zapravo postoje tri vrste ovog virusa koje su itekako usko povezane. Originalni soj, tip A je prešao sa pangolina na ljude i on nije najzastupljeniji u Kini. Tamo vlada tip B, koji je počeo da cirkuliše krajem prošle godine.

TIp A je sada najprisutniji u Americi i Australiji, a doktor Peter Forster je kazao da je u Veliku Britaniju došao tip B, te da ovaj tip također dominira i u Njemačkoj, zemljama Beneluxa, Francuskoj i Švicarskoj. TIp C je varijacija tipa B i on je u Evropu stigao iz Singapura, a naučnici tvrde da ovaj virus konstantno mutira kako bi pobijedio imuni sistem svog domaćina.

Ali, ovo zanimljivo istraživanje je očekivano naišlo na ogroman broj kritika jer su za ovo istraživanje korišteni i analizirani uzorci svega 200 pacijenata, i u pitanju su prvi pacijenti zi Evrope i Amerike.

Metoda koja se ovdje koristila je prahistorijska migracija, ali je u ovo istraživanje u međuvremenu adirano još 1000 novih uzoraka, pa se šira slika tek treba saznati. Ipak, ova se studija podudara sa dvije ranije sprovedene u svijetu koje su zaključile da je zaraza u New Yorku zapravo došla iz Evropa i to mnogo prije nego što je bio potvrđen prvi slučaj zaraze.

Forster tvrdi da je tip A mutirao u tip B još u Kini, ali da je tip C nastao van granica ove države. Tip B mnogo sporije mutira unutar Kine, ali je zato puno brži u ostalim državama. Postoji hipoteza da je ovaj virus kružio Kinom još početkom septembra prošle godine.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.