Novo

POSLE ISTORIJSKIH SUŠA, SRBIJI PRETE POPLAVE?! Zašto je svet na udaru klimatskih promena?

Kako ste i sami mogli da zaključite naša današnja tema veoma je bitna i trebalo bi sve vas da zanima, a riječ je o velikim klimatskim promjenama koje se dešavaju svuda u svijetu, pa i kod nas u Srbiji. Tako recimo ukoliko se prisjetimo podataka da je u odnosu na period od 1961. do 1990. godine, temperatura u Srbiji već porasla za više od 1 °C, pa je tako zajedno sa tim porastom temperature došlo i do ekstremno vremenskih događaja koji su u našoj zemlji u poslednjih 20 godina izazvali štetu od više milijardi evra.

U 20.vijeku kada se govorilo o klimatskim promjenama to je bio apstraktni pojam, koji se mogao vrlo teško objasniti prosječnim građanima, ali sada nekih 20 godina unazad promjene koje su se desile su toliko uočljive da je to nemoguće ne primjetiti, a prema izvještaju Ujedinjenih nacija, koji je objavljen povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, broj ekstremnih vremenskih događaja drastično je porastao u poslednje vrijeme, pa je recimo samo od 2000. do 2019, godine Zemlju pogodilo 7348 katastrofa, koje su odnijele 1,23 miliona života.

Tako se ovog ljeta Evropa suočila sa najgorim sušama i to u poslednjih 500 godina, a koliko je situacija dramatična govori i podatak da su mnogi veliki gradovi ostali bez vode. Na ovu temu govorila je Katarina Gligorijević, koja je inače analitičarka za zaštitu životne sredinem a koja je rekla kako je u pojednim dijelovima Srbije prisutna ekstremna suša, a rekla je i to da se Srbija rame uz rame nalazi u istoj situaciji kao i cijela Evropa. Ostatak teksta pročitajte ovde.