Zanimljivosti

Posao osiguran do penzije, a za platu od 2.000 eura ne treba raditi – NIŠTA

Kako se vremena mijenjaju, napreduju tehnike, rastu zarade i privreda tako rastu i naše potrebe pa se shodno tome javljaju i razne vrste poslova, različita radna mjesta koja treba da proprate sve te novine u našim životima i svakodnevnicama.

I onda ljudi odlaze svaki dan na posao,rade svojih 8 ili više sati, idu umorni kući i tako opet sutradan, pa se raduju mjesečnoj plati koja im treba za svakodnevni život. I tako jedan krug koji se mota i vrti cijeli naš život. A sigurno je svako od nas bar nekada poželio da ne radi ništa a da dobiva platu. E to nema nigdje.

ILi možda ima,naime, u Švedskoj je objavljen jedan veoma smiješan oglas-tražimo nekoga ko neće ništa raditi a imat će platu kao dio jednog umjetničkog projekta. Naravno da se odmah pomisli na neku šalu ili skrivenu kameru ali u stvari je zbilja. Priča o ovakvom radnom mjestu počela je prije dvije godine kada je raspisan konkurs za umjetnike koji su pozvani da osmisle novi izgled željezničke stanice u Goteborgu u Korsvagenu. Nagrada je iznosila 670.000 eura.

Umjetnici Simon Goldin i Jakob Senneby su pobijedili i odlučili da novac od svoje nagrade iskoriste za plaćanje nekog čovjeka koji „ne radi ništa“. S tom namjerom su osnovali fondaciju kako bi izbjegli oporezivanje novca od nagradei sav novac planirali za platu tog jednog radnog mjesta. Preračunali su da bi tog radnika mogli plaćati narednih 120 godina, prenosi Oddity Central

A šta je posao tog nekog koga će plaćati ? Kada taj neko dođe na posao, upalit će se svjetla na peronu tako će svima biti jasno da je na svom radnom mjestu ‘beskorisni zaposlenik’. Nakon paljenja svjetla, taj famozni zaposlenik može otići gdje želi i raditi šta želi samo treba ponovo doći na stanicu na kraju smjene kako bi ugasio svjetla.

I sad pažnja-onome ko pristane na to radno mjesto zagarantovano je zaposlenje do penzije, zajedno sa platom od 2.000 eura, plus uobičajene premije kao godišnje povećanje, godišnji odmor itd.

Ovakva odluka ekstentričnih umjetnika nije baš naišla na odobravanje u švedskoj javnosti.