U ovom slučaju, pokazalo se da je komentar potpuno strane osobe bio od velike pomoći, te da je odluka roditelja da objavi nešto takvo bila jedna od najboljih koju je donio u životu, piše srpski portal “Kurir”.

Anonimni liječnik primijetio je da djevojčica ima žućkasto obojene beonjače i da ima i lice takve boje. Na temelju toga dijagnosticirala je žuticu i poslala oca pedijatru! Kad je otrčao sa svojom kćerkom u ruke liječnika, ispostavilo se da je žena s Interneta bila u pravu i da je to fiziološka žutica – uobičajeno stanje za novorođene bebe, koje se ne smije zanemariti.

Kada se pojavi fiziološka žutica, ona je odgovorna za zaduženi bilirubin, žuto-zeleni spoj koji nastaje razgradnjom hemoglobina iz naših crvenih krvnih stanica. Obrađuje se u jetri i izlučuje u žuč, a žuč postaje lagana u malom dijelu tankog crijeva, a stolica se eliminira. Vrijednosti bilirubina u fiziološkoj žutici u ovoj dobi su i do 10 puta veće nego u odraslih. Razlog tome je što se eritrociti djeteta otapaju i više otpuštaju bilirubin. Također, u ovoj dobi, jetra je nezrela i ne može obraditi povećane količine bilirubina.

Kada primijetite da je djetetova koža žućkasta ili da je zamućena beonjača u očima i daje žućkast sjaj, svakako odvedite dijete liječniku.

Ovo stanje može naravno proći i bez intervencije liječnika, ali najčešće je potrebna medicinska intervencija. Odluka je na liječniku specijalistu. Nenormalna žutica kod novorođenčadi može biti komplicirana i postati opasna za život i razvoj djeteta u budućnosti. Kada dijete ima fiziološku žuticu, to je znak da jetra ne radi kako treba, a ako se bolest ne liječi, to može dovesti do poremećaja izlučivanja čak i albumina koji remeti apsorpciju proteina, pa bolest može dobiti ozbiljne razmjere.

Kada se fiziološka žutica promatra na vrijeme, po mogućnosti nakon drugog ili trećeg dana novorođenčeta, dovoljno je da dijete provede pola sata dnevno pod svjetiljkama u inkubatoru. Ako vrijednost bilirubina nije jako visoka, žutica se može liječiti izlaganjem djeteta suncu. Osim toga, dijete treba redovito dojiti i davati mu dovoljne količine vode.

Preporučujemo
Loading..