Političari u ovoj balkanskoj državi zarađuju čak osam puta više od građana: Put u EU neočekivano zatvoren zbog nepoštivanja standarda – Pozitiv Media

Političari u ovoj balkanskoj državi zarađuju čak osam puta više od građana: Put u EU neočekivano zatvoren zbog nepoštivanja standarda

  • User
  • March 22, 2019
  • Comments Off on Političari u ovoj balkanskoj državi zarađuju čak osam puta više od građana: Put u EU neočekivano zatvoren zbog nepoštivanja standarda

Dok su plate parlamentaraca u EU zemljama najviše tri prosječne plaće, u BiH je stanje potpuno drugačije.

Nigdje u Evropi, nigdje osim u BiH političari ne zarađuju osam puta više od ostalih građana.

U prosjek tri regularna dohotka se uklapaju sve ostale zemlje Balkana, ali u BiH je računica drugačija.

Prosječna plata na početku ove godine u RS-u je bila 887 KM, a u FBIH 924 KM, te po tome ni jedan funkcioner ne bi smio imati veću platu od 2.700 KM. Kad se saberu tri prosječne plate, članovi Predsjedništva mjesečno dobijaju blizu 20.000 KM, a parlamentarci imaju prihode između 4.800 KM i 6.500 KM.

Iako plata političara u BiH nije veća od onih koje primaju političari u Evropi, razlika između njihovih primanja i primanja građana uvjerljivo je najveća. Razlika nastaje zbog izuzetno niskih prosječnih i minimalnih plaća. Na osnovu ovoga stručnjaci zaključuju da na svijetu „nema siromašnijeg naroda i bogatijih političara“.

U BiH parlamentarci zarade i do osam puta više nego građani, te zbog toga na kraju njihovih mandata dobijamo uznemirujuće cifre koje za nekoliko godina mogu da im donesu i do milion KM.

Najviše, naravno, zarađuju članovi Predsjedništva BiH i parlamentarni predstavnici. Za samo jedan mandat dobiju više od 300.000 KM u platama, ali je ta cifra daleko veća ako se još doda paušal, naknadu za smještaj, naknada za odvojeni život, prevoz i topli obrok.

BiH, koja tvrdi da je na putu da postane dio EU se sa ovim brojkama nikako ne uklapa u standarde propisane u Uniji. To znači da bi plate građanima trebalo mnogo da se povećaju, ili da se one funkcionerske smanje da upadnu u standarde.

“Iako ne postoji propisana obaveza iz EU legislative da plate moraju biti u ovim obimima, naši političari imaju daleko bolji standard života od građana, a koji žestoko odudaraju od onih u EU. Ova situacija nikako nije po standardima EU, jer se gubi i kredibilitet političara, i povjerenje u razlog njegovog bavljenja politikom“ – kaže Ognjen Đukić, programski direktor Centra za istraživanja i studije “GEA”.

Istraživanje koje je “GEA” sprovodila posljednjih mjeseci pokazalo je da je politika u BiH mnogo unosniji posao nego u ostatku Evrope, te da je novac čest motiv ulaska u politiku. O tome svjedoči i činjenica da je BiH, sa više od 150 političkih partija na samom vrhu kada je u pitanju broj osnovanih političkih stranaka (godišnje i ukupno) u Evropi.