Savjeti

POJMA NISTE IMALI ŠTA RADE S VAŠOM ODEĆOM: Otkrila tajne iz hemijskih čistiona, POŽALIT ĆETE SIGURNO kao i ovi ljudi!

Naša odjeća je nešto što nas čini “nama” odnosno specifično je za nas,određene boje, krojevi, detalji i slično.

Ali dođe vrijeme i za pranje tih komada pa se onda mogu napraviti problemi ako se ne ispoštuju sve one preporuke sa “cjeduljice” koja je ušivena u unutrašnjost odjeće.

Sigurno ste i vi do sada imali situacije da ste upropastili neki komad odjeće nepravilnim pranjem, ili je došlo do puštanja boje pa se onda boja prenijela na druge komade odjeće, pa imamo roza majicu sa detaljima druge boje koje uopšte nismo planirali i željeli. Ili je kriv program za pranje, pogrešna temperatura pa se odjeća smanjila ili potpuno izgužvala. A može se desiti i da je odjeća tako prljava ili uflekana da se običnim pranjem ne mogu ukloniti prljavštine.

Evo nekoliko nekoliko savjeta kako dovesti odjeću veša u stanje kao novo, uštedjeti na vrjemenu i prije svega na živcima.

Za bijelu boju se kaže da je simbol čistoće, ali kada imate bijele košulje onda na manžetnama, na okovratniku ili ispod pazuha ta bjelina izgubi svoj intenzitet pa i ne izgleda čisto. Za kožu vrata kažu da je sigurno najmasniji dio kože našeg tijela, žlijezde bez prekida luče masnoću, a onda se masnoća pomiješa sa prljavštinom iz zraka i tako ostaju masni prljavi tragovi na kragni košulje.

Ako ovakvu košulju stavite u mašinu, mrlje neće biti uklonjene zato je bolje prethodno pripremiti košulju na sledeći način – potrebno je u jednu posudu nasuti 3 decilitra vode i u to dodati čašu tečnog deterdženta za pranje veša. Sve to dobro promiješati da se istopi deterdžent a onda potopiti košulju u posudu, malo sačekati a onda četkicom izribati sporna područja, prljavu kragnu, podpazušnu jamu ili manžetne pa tek nakon toga košulju ubaciti u mašinu na pranje.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE