U nekim ranim fazama života budemo podstanari. To može biti zato što nemamo potrebu u tom periodu za kupovinom, trenutno nemamo novaca za stan ili nećemo se dugo zadržavati u tom mjestu i onda nam se na kraju ne isplati kupiti stan. Također, kupovina stana je itekako skupa investicija, ali kada saberemo i svo vrijeme koje plaćamo kiriju, onda vidimo da ni to nije jeftino, zar ne?

Kako god, ne biste se trebali tako lako upuštati u kredite radi kupovine stana. Većina osoba ne razmišlja toliko unaprijed i onda uzimaju kredite koje će otplaćivati po 10, 15 ili više godina. Zamislite da vam se svo to vrijeme odbija ogromna suma novca kojim ćete isplaćivati kredit za stan. Zamislite kakvij je to 10-15 godina kada ste konstantno pod dugovima i brigom. To zaista može biti stresno s obzirom na naše zarade koje nisu uvijek ista, a ni poslovi nisu stabilni kao prije.

Nije pametno uzimati kredite na tako mnogo godina, ne znate kakva će finansijska situacija biti i uopšte stanje u državi. Zato se dobro informišite i rasporedite svoj teško stećeni novac. Sjetite se i slučaja sa švicarskim francima od prije par godina, to nije mala stvar.