Za vrijeme ljetnih perioda moguće je da se javi gljivična bolest zvana Tinea versicolor.

Radi se o natečenim naborima koji se pretežno javljaju u predjelu vrata, a ako se o njima ne vodi briga moguće je i njihovo širenje na čitavo tijelo. Najčešće se javljaju zbog smanjenog imuniteta, masne kože, pojačanog znojenja, čestog boravka na vlažnom ili toplom mjestu i čestog sunčanja. Sada možete u nastavku pročitati par stvari koje vam sasvim sigurno mogu pomoći da se riješite svih tih mrlja s stvarima koje imate u kućanstvu.

1. Probiotik

Na zahvaćeno područje možete nanijeti obični jogurt ili probiotik bez adicije šećera. Ostavite neko vrijeme dok se ne osuši to lijepo, a zatim isperite kožu. Preporučljivo je ponoviti ovaj postupak nekoliko puta dnevno.

2. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće treba pomiješati s vodom u omjeru 1:1, a zatim namočite jedan komad vate u tu tekućinu. Pomoću pamučne vate dodirnite pogođene dijelove i ostavite da se osuše. To možete ponoviti kad god možete, dobro je i kod gljivičnih bolesti.

3. Ulje čajevca

U zdjeli smiksajte jednu kašiku maslinovog ulja i 5 do 7 kapi eteričnog ulja čajevca. Namočite pamučnu vatu potom u dobivenu smjesu i nanesite je na određeno mjesto na svojoj koži.

4. Češnjak

Prepolivite češnjak i onda objema polovicama premažite dio kože zahvaćen gljivicama. Normalno je da vas sok od češnjaka pritome pecka, nemojte se dakle iznenaditi. Ostavite da djeluje 20 minuta, a zatim se istuširajte.

5. Kurkuma

Pomiješajte kurkumu u prahu s par kapi vode, a dobivenu smjesu nanesite na svoju kožu, ostavite da odstoji oko 30 minuta, a zatim se tuširajte.

Preporučujemo