Prema Američkom institutu za medicinu, odrasli bi trebali konzumirati 400 mikrograma folne kiseline dnevno.

Ova tvar, poznata i kao vitamin B9, ključna je za naše zdravlje jer pomaže našem tijelu u obnavljanju DNK i stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Ako vašem tijelu nedostaje folna kiselina, primijetit ćete određene simptome, čak i razvijanje anemije. Stoga morate obratiti posebnu pozornost na sljedeće stvari.

Folna kiselina izuzetno je važna za vaš središnji živčani sistem. Ako vaše tijelo nema tog vitamina, možete se boriti protiv depresije, imati problema s koncentracijom i osjećati se zaboravno i razdražljivo. Ako se ne liječi, nedostatak folne kiseline također može povećati rizik od razvoja ozbiljnih poremećaja poput demencije ili Alzheimerove bolesti.

U teškim slučajevima anemije uzrokovane manjkom folne kiseline, vaš mozak prima manje kisika nego što bi trebao. Kao odgovor, arterije mozga počinju bubriti i imate glavobolju. Međutim, vaš mozak nije jedini organ kojem nedostaje kisika, pa možete osjetiti i bol u drugim dijelovima tijela, posebno u prsima i nogama.

Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama u vašem tijelu, istovremeno je odgovoran za transport kisika iz pluća u sva tkiva vašeg tijela. Kad vašem tijelu nedostaje vitamina B9, nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca (i hemoglobina) da biste unutarnjim organima opskrbili potrebnu količinu kisika. Stoga je u takvim situacijama poseban oprez.

Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja, glavobolje, bolova u donjem trbuhu i proljeva nakon bilo kojeg obroka mogu biti prvi znak da vašem tijelu treba folna kiselina u roku od 24 sata. Osim toga, u teškim slučajevima možete patiti i od anoreksije, što obično dovodi do značajnog gubitka težine, a ako zarađujete na anoreksiju, to je proces rehabilitacije od najmanje tri godine.

Izvor: Balkanlifetoday.info

Preporučujemo