Odrasli bi trebali uzimati dnevno najmanje 400 mikrograma folne kiseline, prema američkom Institutu za medicinu.

Ta se tvar zapravo naziva B9 i presudna je za naše zdravlje jer ona pomaže našem tijelu u obnavljanju DNK i stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca.

Ako vašem tijelu nedostaje folna kiselina, čak možete razviti i anemiju.

Ovdje je popis najčešćih znakova koji ukazuju na to da vašem tijelu treba više folne kiseline, pa ako nešto od ovoga primijetite kod sebe, povećajte njegov unos.

Bolovi u tijelu

U veoma teškim slučajevima anemije uzrokovane manjkom folne kiseline, vaš mozak prima manje kisika nego što bi trebao, a kao odgovor, arterije mozga počinju bubriti i imate redovno glavobolju.

Kognitivni problemi

Za centralni nervni sistem folna kiselina je vrlo bitna. Ako vašem tijelu nedostaje ovaj vitamin, onda se ne možete boriti protiv depresije, a imat ćete i problema s koncentracijom i osjećat ćete se razdražljivo i dementivno. Manjak folne kiseline također može povećati rizik od ozbiljnih poremećaja poput Alzheimerove bolesti ili demencije.

Kratkoća daha

Uz ovaj simptom, možete osjetiti i porast otkucaja srca i vrtoglavicu ili čak i nesvjesticu.

Blijeda koža

Protein, hemoglobin, koji se inače nalazi u crvenim krvnim ćelijama, odgovoran je za prijenos kisika iz pluća u sva tkiva vašeg tijela. Kada imate manjak vitamina B9, nemate onda dovoljno crvenih krvnih stanica da opskrbite sve vaše unutarnje organe potrebnom količinom kisika što može dovesti do osjećaja slabosti mišića, umora, ukočenosti u rukama i nogama te blijede kože.

Probavni problemi

Gastrointestinalni simptomi kao što su mučnina, povraćanja, bolovi u trbuhu i dijareja nakon jela mogu da se okarakterišu kao prvi znakovi da je vašem tijelu potrebna folna kiselina. Pored toga, u veoma teškim slučajevima možete čak patiti i od anoreksije, što obično nosi sa sobom značajan gubitak težine.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Preporučujemo