Insitut medicine u SAD-u smatra kako bi odrasle osobe trebale konzumirati barem 400 mikrograma folne kiseline dnevno.

Ovdje se zapravo radi o vitaminu B9 i on je ključan za naše zdravlje jer on pomaže našem tijelu da popravi svoj DNK i da proizvodi više eritrocita. Ako vašem tijelu, iz nekog razloga, nedostaje folne kiseline, onda vjerovatno imate anemiju.

U današnjem tekstu vam donosimo spisak najčešćih znakova koji mogu ukazati da imate manjak folne kiseline u organizmu, pa ako primjetite neke kod sebe, reagujte odmah.

Kognitivni problemi

Folna kiselina je jako bitna za centralni nervni sistem i ukoliko vaš organizam nema dovoljno ovog vitamina onda može doći do depresije, problema sa koncentracijom, te osjećaja razdražljivosti, ali i zaborava. Manjak ovog vitamina isto tako može povećati i rizik od nekih ozbiljnih bolesti kao što su demencija ili Alzheimerova bolest.

Bolovi u tijelu

U najtežim slučajevima anemije koja je nastala zbog manjka folne kiseline, vaš mozak ne dobiva dovoljno oksigena zbog čega arterije u mozgu počnu bubriti i to onda za rezultat ima jake glavobolje.

Blijeda koža

Hemoglobin, protein koji je prisutan u eritrocitima je najvažniji kod transfera oksigena iz pluća u ostatak tijela i ukoliko imate manjak folne kiseline onda nemate dovoljno eritrocita kako biste opskrbili svoje interne organe dovoljno količinom oksigena. To sve za rezultat može imati slabost u mišićima, umor, ukočenost koju osjećate u svojim ekstremitetima i veoma blijedu kožu.

Probavni problemi

Gastrointestinalni indikatori kao što su povraćanje, mučnina, bolovi u stomaku i diareja nakon obroku isto mogu da budu prvi znakovi nedostatka folne kiseline. U težim slučajevima možete patiti od anoreksije.

Natavak teksta možete pogledati na linku OVDJE.

Preporučujemo