Svima nam je jasno da živo u nekoj drugoj državi, odnosno bilo gdje u inostranstvo (država u susjedstvu ili na skroz drugom kontinentu) nije lagan, ni malo.

U vremenu kada se sve više mladih ljudi odlučuje sreću i bolju budućnost potražiti u drugim zemljama, naravno svi misle da mogu jednostavno otići i tamo živjeti.

Mnogi su “žrtve” onih iskusnih, dugogodišnjih, stanovnika tih država (narodski definisano pojmom “dijaspora”) koji pričaju bajke kako tamo uživaju bez ikakvih problema, ništa ne rade, imaju novca koliko ti srce poželi,…

Međutim, i nije baš tako. Mnogi to iskuse tek kada odu u tu neku drugu državu i vide zapravo da je tamo možda još i teže živjeti. Ne toliko zbog novca ili zapošljavanja, već više zbog težeg privikavanja (jezik, način života i slično).

Tako Vam danas donosimo jednu interesantnu pričicu, zapravo fotografiju, jednom Bosanca koji je nedavno odlučio da se preseli i živi u Njemačkoj (da li kao njegovatelj to ne znamo).

Evo o čemu se radi.

Društvenim mrežama se brzinom munje proširio jedan veoma zanimljiv i krajnje, logično napisan (da se tako izrazimo) spisak namirnica koje treba kupiti u prodavnici.

Na tom spisku, čovjek je napisao sve one najpotrebnije namirnice, počevši od ispirača za veš, hljeba, mesa, cigareta, i tako dalje. Međutim, vodio je se po onome što je nekada davno rekao Vuk Karadžić “piši kako se izgovara” – i to bukvalno. Međutim, čak i ovako izgovarano, neke riječi su potpuno pogrešne – ali dobro, ovaj sigurno nema završen visok stepen na kursu njemačkog jezika.

U nastavku pogledajte njegov spisak za kupovinu:

Izvor: Lifestyledom.info