Zdravlje

PET ZNAKOVA DA VAM OTKAZUJU PLUĆA: Telo vam šalje OVE signale, ne smete da ih ignorišete!

Svaki organ našeg tijela ima svoju funkciju i radi onako zašta je namijenjen a opet zavisi od drugih organa. A svaki od njih daje određene signale kada nešto nije kako treba pa tako i pluća, glavni organa za naše disanje.

Naravno, sa svim onim što udišemo godinama, sa raznim nahladama i virusima slabi i funkcija naših pluća pa onda treba dobro pratiti i osluškivati signale svoga tijela. A kod respiratornog sitema važni je pratiti sledeće simptome:

1. Bolovi u ramenima i leđima

Bol u predjelu ramena i gornjeg dijela leđa može da se javi ako dugo sjedimo za računarom, ili se nezgodno spavalo, od nepravilnog držanja tijela ali mogu ukazivati i na problem sa plućima pa ako bolovi dobiju na intenzitetu treba posjetite svog ljekara.

2.Kašalj

Svaka nahlada može izazvati kašalj,suh,iritantan ili onaj pun šlajma, piju se sirupi i čajevi i obično se povlači sa nahladom ali ako bude intenzivan, traje dugo , imate kratah dah onda to treba pogledati pulmolog jer ukazuje na bolest pluća.

3. Kratak dah

Uzrok kratkog daha može biti alergija, može ukazivati na probleme sa srcem ali itekako može biti predznak smanjenja kapaciteta pluća pa treba otići do ljekara.

4. Boja kože

Boja kože lica se najčešće povezuje sa problemom jetre ali boja itekako može biti i znak problema sa plućima naročito ako je ten blijeda ili “siv”.

5. Nedostatak energije

Svakome se desi da imaju manjak energije u nekim situacijama ali ako se osjećate umorno konstantno pa još uz to nemate apetita, kašljete onda se odmah treba potražiti pomoć ljekara jer to ukazuje na problem sa plućima.