Savjeti

Perut u kosi vam se nikad više neće pojavit: Samo OVA 2 sastojka i nestaje kao rukom odnesena!

Da li ste znali da je glavni neprijatelj peruti zapravo gljivica koja se zove Pityrosporum ovale, i koja se inače hrani lipidima u sebumu.

U normalnim uslovima ova se gljivica za vrijeme pranja kose ispira sa naše glava, ali zato postoje neki faktori koji mogu da uzrokuju njenu prekomjernu multiplikaciju, što dovodi do nadražaja kože. Reakcija je tu zapravo regeneracija ćelija kože, a čim one sazriju, odumiru i tako nastaje perut.

Ovdje je najjednostavniji vid terapije zapravo šampon za vlasište kose koje je sklono perutanju. Nekim ljudima će ovo biti i više nego dovoljno da riješe ovaj problem, ali neki će i nakon upotrebe šampona idalje imati probleme sa peruti. Čak i suprotno, zbog velike neefikasnosti s vremenom se taj problem može čak i pogoršati.

Perut utiče na samopouzdanje

Perut je, realno gledajući, i estetski i medicinski problem, a zbog neredovnog liječenja ona može vremenom da izazove sebrojični dermatitis, i premda ovakvo stanje ne ugrožava vaš život, ono svakako narušava njegovu kvalitetu.

Otkrijte krivca

* Genetsko naslijeđe: ukoliko majka ima perut, vjerovatnost je da ćete i je vi imati.

* Masno vlasište: neki imaju preaktivne lojne žlijezde, pa se zbog toga na koži luči previše sebuma.

* Promjena u temperaturi zraka: suhi zrak isto tako isušuje kožu te je potiče na lučenje više sebuma.

* Stres, bolest i hormonske promjene, sve ovo utiče na stvaranje peruti.

Glavni simptomi

* Ljuskanje – Dešava se slučaj pojave ljuskica. Ovo je znak da stanice kože vlasišta odumiru. Ima ih na tjemenu, kosi i ramenima.

* Svrbež – Perut je praćena svrbežom tjemena.

* Crvenilo – Pojavljuje se rjeđe nego ostali simptomi, obično u težim slučajevima peruti.

Kako spriječiti perut možete pogledati na linku OVDJE.