Novo

PAŽNJA! IZDATO UPOZORENJE ZA SVE! U ovom VOĆU se nalaze CRVI, PUNO IH JE, A JEDETE GA…

Sigurni smo da nikoem ne postoji ništa tako odvarno kao što je ubrati jabuku ili šaku trešanja pa zagristi a unutra ima crv. To je jako čest problem koji voće ima a da li ste nekad pitali odakle dolaze oni?

Radi se o sličnim ličankama kao što su muve, ako želite naučiti kako sprečiti voćne crve došli na pravo mesto. Postoje nekoliko vrsts voćnih muva koje polažu jaja u plodove, a dve dve najčešće nađene u kućnim vrtovima su crvi jabuke i crvi voćne mušice.

Jabučni crvi potomstvo su muve koja je nešto manja od obične kućne muve, a odrasli su crni sa žutim nogama, ukrštenim trkama na krilima i žutim prugastim stomakom. Jaja polažu ne samo u jabuke, već i u borovnice, trešnje, kruške i šljive. Rezultirajuće ličinke voćnih muva bele su do žućkaste boje i imaju oko 0,6 inča, a budući da su tako mali, često ostanu neotkriveni dok voće ne izgrize … fuj. Prohladni izvori podstiču uslove pogodne za crve u plodu.

Voćne mušice trešnje izgledaju kao male uobičajne mušice sa pregrađenim krilima, a ldići su žaućkasto beli sa sdve tamne udice na ustima, ali bez nogu. Hrane se ne samo trešnjama, već i drvećem krušaka i bresaka, ostavljajući plod premalim i iskrivljenim. Pogođene trešnje ponekad će prerano pasti, a crvi se hrane hranjenjem trule pulpe.