Pazite kako jedete jagode: Zbog ove greške, one nam uništavaju zdravlje – Pozitiv Media
Zdravlje

Pazite kako jedete jagode: Zbog ove greške, one nam uništavaju zdravlje

Upravo je sada njihovo vrijeme, ali svi pravimo jednu ogromnu grešku kada ih jedemo.

Jagode su jedna od omiljenih voćkica koje svako voli. Male, crvenkaste, slatke, sa žutim sjemenkama i zelenim paćkom, i vole je jesti i stari i mladi. Ali, veoma je važno znati od koga tačno kupujete jagode, obzirom da je kako znamo najbolje jesti one koje su domaće.

Jagode su krcate antioksidansima i veoma bitne za zdravlje srca. U sebi imaju vitamin C, vlakna, kalijum i jako malo kalorija. Međutim, ukoliko pretjerate u jedenju jagoda, one mogu biti pogubne za vaše zdravlje, naročito za jedan specifičan dio tijela.

Dosta namirnica, pa tako i jagode, sadrže dosta folne kiseline u sebi, zbog čega redovno konzumiranje istih može da dovede do erozije vaših zuba, odnosno uništavanja zaštitnog sloja gleđi na zubima.

Jednom kada gleđ ode helać, više se ne može regenerisati i to onda može da dovede do ogromnog broja zdravstvenih problema sa zubima, pa čak i do potpunog gubitka zuba.

Međutim, na sreću, ipak posoje neke stvari koje se mogu uraditi da se zaštite zubi.

Jesti mudro i pametno

Uparite uvijek jagode sa nekiselim namirnicama koje imaju veoma nizak nivo šećera, kao što su orasi, špinat, banane, jabuke, ili neki mliječni proizvodi. Nemojte ih jesti cijeli dan, već sačekajte nekoliko sati nakon što ste ih jeli da bi pljuvačka prirodno neutralisala i popravila oštećenu gleđ.

Nakon jedenja jagoda isperite usnu šupljinu

Ako poslije jela isperete usta vodom, onda ste tako neutralisali kiselinu i sačuvali gleđ.