Paradajz i bosiljak su fantastična kombinacija i to ne samo u salati, već i u vašoj ašti. Bosiljak, naime, odbija sve štetočine koje mogu da zaskoče paradajz, pri čemu jača njegovu otpornost na mnoge biljne bolesti i povećava njegov urod.

Potrebno je da pored svake pojedine sadnice paradajza posadite barem 3 sadnice bosiljak. Ako budete redovno brali vrhove bosiljka on će se razgraniti i onda proizvesti više aromatičnih listova, te neće prerano da procvjeta.

589e15b45d5b27e7d36d

Kako navode neki biovrtlari iz svog vlastitog iskustva i neven također može da djeluje kao prirodna zaštita na paradajz, te on pospješuje urod ovog povrća. Neven je također i veoma ljekovita biljka. Pored bosiljka i nevena, dobar komšija paradajzu je svakako i češnjak koji može da odbije crvenog pauka.

Ako imate mogućnost, pored paradajza također možete posaditi i niski grah ili crni azuki grah jer oni fiksiraju azot u tlu i tako ga čine dostupnim korijenu vašeg paradajza i obavljaju funkciju prirodnog gnojiva. Visoki grah i grašak, međutim, ne treba saditi pored vašeg paradajza jer se on onda može zaplesti oko njega i zagušiti i osušiti paradajz. Ako ste planirali posaditi mrkvu pored paradajza onda gledajte da je posadite ispod paradajza jer mrkva ima sitniji korijen.

266126bcf586396109cd

Ali, ono što obavezno trebate izbjegavati je sađenje krompira, komorača i krastavaca pored paradajza obzirom njihov korijen luči razne tvari koje zapravo negativno utiču na nicanje paradajza. Još jedan od razloga zašto to nije dobra ideja je činjenica da je paradajz sklon sličnim bolestima kao krompir i krastavac, zbog čega bi se eventualni problem na ovom povrću proširio i na paradajz.

Paradajz: Izbor parcele za uspješan uzgoj | Agrosavjet