Sve više brakova se okončava razvodom, to je činjenica. Zajednice dva partnera traje sve kraće i kraće, ali jedan par iz Trebinja je oborio apsolutno sve rekorde.

U pitanju su mladenci koji su riješili da se vjenčaju u subotu, a razvod su zatražili već za 4 dana.

I dok nekim bračnim parovima zajednički životi i zajednica propadaju za godinu dana, ili pola godine, tako ima i onih čiji brakovi traju nekoliko decenija. U Republici Srpskoj, konkretno, najduži brak trajao je 70 godina, dok je najkraći (prije ovog sad) trajao 13 dana.

Prema posljednjoj urađenoj analizi Zavoda za statistiku Republike Srpske najstariji mladoženja koji je zaveden u matičnom uredu imao je tačno 90 godina, dok je najstarija nevjesta u trenutku stavljanja prstena imala 86 godina. Statistika isto tako pokazuje da su, od svih razvedenih brakova u Republici Srpskoj tokom prethodne 2019. godine, tri najduža trajala čak 50, 54 i 70 godina respektivno, a onaj koji je bio najkraći trajao je 2 mjeseca.

Psiholog Anela Hasanagić je odgovorila na pitanje zbog čega neki brakovi traju duže od drugih, a neki veoma kratko. Ona kaže da je odgovor upravo u supružnicima, odnosno da brak rijetko propada zbog nezrelosti jednog od partnera, ili u krajnoj instanci oba partnera, koji brak jednostavno ne shvataju dovoljno ozbiljno.

“Zrelost za brak definišemo kao sposobnost pojedinca da se suoči sa bitnim životnim izazovom. Neko je za brak spreman sa 18 godina, a neko nije ni sa 40. Godine tu ne igraju preveliku vezu.” objašnjava psiholog.

Jeste li vi u braku? Koliko već dugo? Da li ste se razvodili koji put tokom života, i ako jeste, koliko puta?

Preporučujemo