U posljednje vrijeme se lome mnoga koplja širom svijeta između građana, a sve zbog teme vakcinisanja kada bude otkrivena i implementirana vakcina protiv koronavirusa.

Sve je to rezultiralo u podjeli čovječanstva na one koji su za to vakcinisanje i one koji su protiv i koji u svemu tome vide neku suludu teoriju zavjere, iako nema nikakvih dokaza za eventualne štetne efekte te vakcine na zdravlje, Shodno tome, mnoge poznate ličnosti su primorane da se javno izjašnjavaju o ovome, pa je nedavno i Papa Franjo pozvao na međunarodnu naučnu saradnju kako bi se što prije našao lijek za ovaj katastrofalni problem.

Papa je naglasio da ta vakcina treba u svakom slučaju biti dostupna svim ljudima širom svijeta, a podcrtao je ovo:

“Jako je bitno da se naučne mogućnosti sada ujedine na jedan nepristrasan i transparentan način kako bi se u najkraćem roku pronašao lijek za ovaj veliki problem koji je tegoba cijelom svijetu, bez obzira na nacionalnost, boju, ime ili seksualnu orijentaciju. Svim ljudim treba biti ponuđena opcija da se vakcinišu, a oni bi trebali da imaju pravo da odbiju ako to ne žele. Čovjeka siliti na nešto što neće je zabranjeno po svakoj Svetoj knjizi i Bog takve ljude ne voli.” kazao je Papa.

Također je poznato i to da su se svjetski lideri prošlog mjeseca obavezali kako će ubrzati rad na izradi potrebnih testova, te na kreaciji same vakcine protiv koronavirusa, te da će je čim prije učiniti dostupnom cijelom svijetu. Jedina država koja je odbila ovo bio je SAD, a njihov predsjednik je odbio da učestvuje u bilo čemu što promoviše Svjetska zdravstvena organizacija, podrcrtavši kako će to oni riješiti na “SVOJ” način.