Jedan anonimni 68 – godišnjak je pao nasred ulice kraj jednog parkinga u New Yorku, te su ga prolaznici odvezli u obližnju bolnicu.

Kada se probudio, njegova kćerka mu je pokušala objasniti kako su ga pronašli kraj parkinga jednog trgovačko centra nedaleko od njegovog stana, a na sve to on je samo klimao glavom, da bi na kraju upitao: “Gdje se ja nalazim?”

On se nije sjećao da je tog jutra prenosio neke teške kutije u njenu kuću, ali ni da se zadnji par mjeseci vukao po sudu zbog razvoda od svoje žene. Bio je to jako težak razvod. Tu je bila prisutna i njegova, skoro, bivša žena, a on je šokirano pitao “Je li istina da se razvodimo? Zbog čega? Šta se desilo? Neću da se razvodim.”

Imao je samo jednu jedinu ogrebotinu na svom obrazu. Znao je svoje ime, znao je gdje živi, djelimično. Naime, kada su ga pitali on je odmah kao iz topa kazao adresu gdje je ranije živio sa svojom ženom, ali nije imao pojma da se preselio na novu adresu kada je proces razvoda počeo.

Doktori su bili naprosto zaprešteni razmjerama koje je pokazivala njegova amnezija jer se on nije sjećao nijednog događaja iz neke nedavne prošlosti, a čak nije bio u stanju graditi nova sjećanja bazirana na sadašnjosti.

Primjećen je blago povišen krvni pritisak, nije imao nikakve infekcije, svi organi su funkcionisali sasvim uredno, a čak ni CT glave nije pokazao nikakve povredne na mozgu, vratu, kičmenoj moždini ili nekim kostima.

Nikome ništa nije bilo jasno. Kada su doktori uočili da se njegovo stanje ni nakon nekoliko sati ne popravlja riješili su ga zadržati u bolnici. Doktorica Ketrin Zuhovski je bila oduševljena ovim pacijnetom obzirom da je ona planirala specijalizirati neurologiju, a eto sada je neočkivano dobila pacijenta sa veoma zanimljiv problemom.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

Preporučujemo